Adventcollecte: Overweeghuis Utrecht

Komende weken wordt het officieel; Stichting Overweeghuis Utrecht wordt opgericht. We mogen starten met het uitrollen van dit initiatief dat in Groningen al heel succesvol is gebleken. De komende tijd zetten we ons in om ook in Utrecht een plek te vinden waar prostituees terecht kunnen om in alle rust, los van (financiële) druk, ander werk te overwegen.

Mensen die in de prostitutie werken kunnen, in tegenstelling tot bestaande opvang, zonder indicatie of uitkering in het Overweeghuis terecht. Het huis gaat grotendeels op vrijwilligers draaien, waardoor de kosten laag zijn en de bewoners hun sociale netwerk kunnen vergroten. Eén van de vrouwen uit Groningen beschreef haar situatie als volgt; “Ik raakte in de prostitutie terecht door de financiële schulden van mijn familie. Vanaf mijn vijftiende werd ik verkocht aan een pooier. Mijn familie kon de drugs die ze bestelde niet betalen. Ze hebben mij ingeruild.”

Dit is slechts één van de vele verhalen die verteld worden door de vrouwen. Ook het leven van Vanessa uit Utrecht was een aaneenschakeling van dieptepunten en zware verslaving maar dit is gelukkig veranderd. Ze heeft haar verhaal gedeeld. Volgens Vanessa zou een Overweeghuis in Utrecht haar veel ellende bespaard hebben.

Er moet nog veel gebeuren voor Overweeghuis Utrecht maar door de positieve reacties en de verhalen van de vrouwen uit Groningen zijn we gemotiveerd om zo snel mogelijk Overweeghuis Utrecht te realiseren.

Mocht je meer willen weten over het Overweeghuis, benader dan Gerdine Schep.

Wat je ook interessant zou vinden