Adventscollecte Herstart Leger des Heils

Vrijwilliger Nicolette Verburg:
‘Wat me verbaast… is dat je ziet hoe moeilijk het bakken van een pannenkoek soms is voor de bewoners. De pannenkoeken worden vaak gefrituurd, zoveel olie wordt er in de pan gedaan. Op een gegeven moment hielp ik iemand met een pannenkoek bakken. Ik zei tegen hem dat hij de pannenkoek om mocht draaien zodat de andere kant ook een mooi kleurtje kon krijgen. Hij pakte de pan om en draaide die letterlijk om. Oeps.’ 

Samen met een groep vrijwilligers van de Nieuwe Kerk in Utrecht bakt Nicolette maandelijks pannenkoeken voor de bewoners van het Leger des Heils. Er wordt hier onderdak en begeleiding geboden aan voormalig daklozen die kampen met ernstige psychiatrische klachten. ‘Ik denk dat de bewoners voor de buitenwereld wat apart of vreemd over kunnen komen. Zelf heeft me dat nooit afgeschrikt, ik heb zelfs mijn kinderen een keer meegenomen. Eigenlijk is hun gedrag te vergelijken met dat van hen. Kinderen proberen ook dingen uit en zoeken grenzen op, net als de bewoners. Als je geduldig met ze omgaat is er niets engs aan.’ 

Nicolette vertelt dat ze het mooi vindt hoe de bewoners geloof beleven. ‘Als ze dan gaan bidden voor het eten, dat is heerlijk simpel. De christelijke identiteit van de organisatie zie ik terug aan hoe ook de medewerkers met elkaar en met de bewoners omgaan. Met respect en ze doen enorm hun best.’ 

‘Wat ik uniek vind aan het vrijwilligerswerk dat ik doe bij het Leger des Heils, is de betrokkenheid vanuit de vrijwilligerscoördinatoren. Dat vind ik bijzonder, want dat zie je niet bij andere organisaties. Door die betrokkenheid voel je je als vrijwilliger waardevol; je doet het niet voor niets. Je wordt gezien.’ 

Ook vrijwilliger worden? Lees de vacatures op de website van het Leger des Heils.
Financieel ondersteunen? Komende zondag is er weer een uitgangscollecte of geef via de NK-app!

Wat je ook interessant zou vinden