Adventscollecte: het verhaal van de Roemeense Ionela

Kinderen uit de Romagemeenschap in het dorpje Boiu in Transsylvanië groeien op te midden van armoede, alcoholisme, verwaarlozing en gebroken gezinnen. De stichting Fundatia Maranatha Romale biedt de volgende generatie hoop via een naschools programma. We collecteren ervoor tijdens de adventsperiode. Hoe werkt het programma? Deze week het verhaal van Ionela.

Ionela is het 10e kind in een gezin van 15. Zij groeit op in één van de armste gezinnen in Boiu. Haar ouders zijn niet naar school geweest, hebben geen baan en geen van haar broers en zussen is verder gekomen dan de vijfde klas (vergelijkbaar met de brugklas). Ionela is niet naar de kleuterschool geweest en vertoont primitief gedrag.

Sinds september 2016 gaat Ionela naar school en gaat ze ook naar het naschoolse programma. Ionela’s sociale en leervaardigheden waren erg laag, ze kon zich niet langer dan 3 minuten concentreren, haar woordenschat bestond uit niet meer dan ‘ja’ ‘nee’ en met haar hoofd schudden. Normaal gesproken kan een kind van 6 al hele verhalen vertellen! Ze kon geen eenvoudige instructies opvolgen of de kleur van een object noemen, enzovoorts.

Dankzij het naschoolse programma kan Ionela zich nu op verschillende manieren uitdrukken en maakt met plezier haar taakjes af. Ze heeft, ondanks haar ontwikkelingsachterstand, het eerste schooljaar succesvol kunnen doorlopen. Als het tijd is om weer naar huis te gaan, vindt Ionela dat heel moeilijk: ze verstopt zich, vraagt om hulp bij alles en probeert de tijd die ze heeft in deze veilige omgeving zo lang mogelijk te rekken.

Waarom wil Ionela graag naar het naschoolse programma komen? “Ik kom graag naar de kerk (locatie naschoolse opvang, red.)want ik wil leren schrijven, ik wil huiswerk maken, boeken lezen en puzzelen. Ik kom graag want jullie zijn aardig voor mij en het is hier goed”

De kinderen die dankzij het naschoolse programma, gegrepen worden door Gods Liefde, krijgen een doel in hun leven: God houdt van hen en vindt hen waardevol! Het hele idee dat zij prinsen en prinsessen zijn in het koninkrijk van God, raakt deze kinderen diep in hun ziel. God is de enige in hun leven die hen zo op waarde schat! Door Gods Liefde voelen deze kinderen zich waardevol en worden zij gered uit hun uitzichtloosheid. Ze durven weer te hopen en te dromen! Gods Liefde brengt redding in de vorm van kansen in het onderwijs, dankzij het naschoolse programma.

Cristina leidt met haar pedagogische expertise het programma. Stelică springt als het even kan bij om te ondersteunen. Inmiddels zijn er twee medewerkers aangenomen: Irina helpt met de huiswerkbegeleiding en Corina is facilitair medewerker en verzorgt de maaltijden. Irina en Corina zijn onderdeel van de Romagemeenschap en zij zijn via het programma voorzien van een inkomen.

Lees meer over de stichting, over hoeveel kinderen er worden geholpen en wat er nodig is

Vorige week kon je het verhaal van Darius lezen

Volgende week deelt Irina haar verhaal met jullie in de nieuwsflits.

Afgelopen zondag vertelden Mark en Anke emotioneel over hun betrokkenheid bij de Roma in Boiu. Gunt u ook deze kinderen een liefdevol en waardevol leven? Steun dan deze uitgangscollecte of wordt maandelijks donateur!

U kunt een (maandelijkse) bijdrage overmaken naar: Fundatia Maranatha Romale, IBAN: RO79BTRLEURCRT0348923601, o.v.v. after school program.

(Als u het geld wilt aftrekken van de belasting, kunt u het geld overmaken naar Stichting Netwerk Roemenië (ANBI-organisatie); het geld wordt dan vertraagd overgemaakt naar de stichting Maranatha Romale: NL63 RABO 0122 1231 82 o.v.v. Fundatia Maranatha Romale after school program.)

Wat je ook interessant zou vinden