Beleid verwarming kerkgebouw Wittevrouwen

Een paar weken geleden is de gemeente geïnformeerd over het feit dat de hoge energieprijzen ons dwingen om als kerk het energiegebruik te minimaliseren. We hadden de begroting voor stookkosten al met 5000 euro verhoogd, maar dit blijkt lang niet voldoende om de kosten te dekken. Bij gelijk gebruik aan voorgaande jaren zouden we rond de 30.000 euro extra moeten betalen. Dat geld is er niet. Om binnen de begroting te blijven is uitgerekend dat de gebouwen en de kerkzalen niet warmer gestookt kunnen worden dan 10 graden. Dat is in de winter niet erg comfortabel maar wel de enige manier om de kosten beheersbaar te houden.

De afgelopen weken hebben we veel verzoeken binnen gekregen om een uitzondering te maken op deze 10 graden regel. Dat is heel begrijpelijk, maar kan dus niet zomaar gehonoreerd worden.

Deze week heeft de grote kerkenraad zich gebogen over het beleid in Wittevrouwen en Wilhelminapark. Vorige week heeft al communicatie in Wilhelminapark plaatsgevonden, onderstaand is van toepassing op Wittevrouwen:

Er is besloten om enkel voor twee kwetsbare groepen uitzonderingen te maken op de 10 graden regel:
– voor de jongste kinderen die de crèche op zondag morgen bezoeken. Voor hen wordt tijdens de dienst de tuinzaal verwarmd.
– voor activiteiten die voor onze ouderen worden georganiseerd. Die kunnen ook verwarmd plaatsvinden in de tuinzaal.

Voor alle andere activiteiten en doelgroepen geldt de 10 graden regel. 
Wil je toch een verwarmde activiteit? Dan kunnen we wel de optie bieden om zelf te betalen. Alleen de tuinzaal is hiervoor geschikt in Wittevrouwen. De bijdrage in de kosten per dagdeel bedragen €40,- en dienen voor de start van de activiteit op de rekening van de kerkrentmeesters te staan.
Mocht dit een diaconale activiteit zijn dan kan een verzoek tot bijdrage bij de diaconie ingediend worden. 
Mocht er door bijzondere omstandigheden behoefte zijn aan verwarming van andere ruimtes op eigen kosten dan kan dat in overleg met de kerkrentmeesters en de voorzitter bekeken worden.

Het kan zijn dat je in de kerk komt en merkt dat er toch verwarmd is. Dat komt omdat deze dan verhuurd is geweest en waarvoor de huurder al heeft betaald. 

Na Corona is het wennen dat zich weer een nieuwe crisis aandient die ook weer ongemak met zich meebrengt en impact heeft op hoe we eigenlijk kerk zouden willen zijn. Als kerkenraad hopen we dat we weer met elkaar creativiteit inzetten om hier het beste van te maken. Een algemene tip die we willen meegeven is om waar mogelijk je activiteit bij iemand thuis te organiseren ipv in een Nieuwe Kerk. 

Wat je ook interessant zou vinden