Collecte vastentijd | Kwetsbare jongeren in Nicaragua

Stichting Jongerencentrum León Nicaragua (JCLN) ondersteunt jongeren van 10 – 20 jaar in Nicaragua. Door de jongeren hulp te bieden bij hun schoolwerk, toegang te geven tot internet, door een veilige plek te bieden waar ze tot rust kunnen komen en ze aandacht krijgen, bieden we 100
jongeren de kans op een diploma van de middelbare school en vervolgstudie of werk.

Huiswerkbegeleiding
In Nicaragua hebben alle kinderen de mogelijkheid om naar de basisschool te gaan. Ook het middelbaaronderwijs hoort tot de mogelijkheden. Helaas wel in volle klassen met weinig individuele aandacht en verouderde lessystemen. Het onderwijs levert daarom een heel summiere basis die niet voldoende is voor een baan in toerisme of bij de overheid. Door huiswerkbegeleiding worden jongeren gestimuleerd hun schoolvakken echt te begrijpen en meer te leren dan door de scholen wordt gevraagd. Zo halen ze hogere cijfers, een diploma, en maken ze meer kans op een studiebeurs of werk.


Loopbaanbegeleiding
In 2019 willen we ook starten met loopbaanbegeleiding. Het project huiswerkbegeleiding draait nu vijf jaar, wat maakt dat we in 2019 voor het eerst jongeren uit het examenjaar begeleiden. Het betreft een groep gemotiveerde jongeren, die al langer verbonden zijn aan de projecten van JCLN. Veel van hen willen na de middelbare school verder studeren aan de universiteit of een technische opleiding. Toch ontbreekt het deze jongeren aan de nodige kennis en begeleiding om dat voor elkaar te krijgen. Er zijn maar weinig ouders die zelf naar de middelbare school zijn gegaan. Hierdoor is het is het voor hen lastig om hun kinderen hierin te begeleiden. JCLN wil de stap naar een vervolgstudie verkleinen door in 2019 te starten met loopbaanbegeleiding voor de jongeren uit het examenjaar. In dit project krijgen de jongeren een computercursus waarin ruimte is voor het realiseren van het eindwerkstuk ter afronding van het laatste schooljaar; worden verschillende persoonlijkheids- en intelligentietesten gedaan; bezoeken we universiteiten en bijeenkomsten over studiebeursmogelijkheden en bereiden we de jongeren voor op de toelatingsexamens voor de universiteit. Ook willen we vijf jongeren helpen aan een studiebeurs via onze lokale partners.

Voor dit laatste project zijn we in 2019 fondsen aan het werven. De collecte tijdens de vastentijd is hiervoor bestemd.

Wil je meer informatie of heb je vragen stuur dan een mailtje naar Rick Hazenoot. Natuurlijk zijn we ook altijd op zoek naar vrijwilligers, bestuursleden en (vaste) donateurs! JCLN blijven volgen? Like dan onze facebookpagina.

Wat je ook interessant zou vinden