Collecte Vastentijd voor kwetsbare jongeren in Nicaragua

Stichting Jongerencentrum León Nicaragua (JCLN) ondersteunt jongeren van 10 – 20 jaar in Nicaragua. Door de jongeren hulp te bieden bij hun schoolwerk, toegang te geven tot internet, door een veilige plek te bieden waar ze tot rust kunnen komen en ze aandacht krijgen, bieden we 100 jongeren de kans op een diploma en vervolgstudie of werk.

Petra de Bruin, oprichtster van deze stichting, woont inmiddels ruim 9 jaar in Nicaragua en heeft daar een team van drie Nicaraguaanse enthousiaste medewerkers. Samen begeleiden zij in 2019 ruim 100 jongeren in verschillende projecten.

Huiswerkbegeleiding

In Nicaragua hebben alle kinderen de mogelijkheid om naar de basisschool te gaan. Ook het middelbaaronderwijs hoort tot de mogelijkheden. Helaas wel in volle klassen met weinig individuele aandacht en verouderde lessystemen. Het onderwijs levert daarom een heel summiere basis die niet voldoende is voor een baan in toerisme of bij de overheid. Door huiswerkbegeleiding worden jongeren gestimuleerd hun schoolvakken echt te begrijpen en meer te leren dan door de scholen wordt gevraagd. Zo halen ze hogere cijfers, een diploma, en maken ze meer kans op een studiebeurs of werk .

Computerles

Hoewel het gebruik van computers en internet niet gefaciliteerd worden op scholen wordt dit wel steeds belangrijker bij hun schoolwerk. Daarom krijgen jongeren uit de laatste klas van de basisschool computerles om de basisvaardigheden van Word en Excel te leren. Ook is er aandacht voor het gebruiken van informatie van het internet en de mogelijke gevaren van sociale media.

Sociale ondersteuning

Nicaragua maakt een turbulente tijd door. In 2018 zijn er grote protesten geweest van studenten en boeren tegen de huidige president. Tijdens deze protesten zijn doden gevallen en mensen zonder proces gevangen gezet. Bij JCLN kunnen de jongeren hun verhaal kwijt en de gebeurtenissen in een breder perspectief zien: JCLN is letterlijk een veilige plek voor de jongeren om op terug te vallen.

Loopbaanbegeleiding

In 2019 willen we ook starten met loopbaanbegeleiding. Het project huiswerkbegeleiding draait nu vijf jaar, wat maakt dat we in 2019 voor het eerst jongeren uit het examenjaar begeleiden. Het betreft een groep gemotiveerde jongeren, die al langer verbonden zijn aan de projecten van JCLN. Veel van hen willen na de middelbare school verder studeren aan de universiteit of een technische opleiding. Toch ontbreekt het deze jongeren aan de nodige kennis en begeleiding om dat voor elkaar te krijgen. Er zijn maar weinig ouders die zelf een diploma op het voortgezet onderwijs hebben behaald en vervolgens hebben doorgestudeerd. Zo constateren de ouders zelf dat ze niet voldoende begeleiding kunnen bieden aan hun kinderen om de ‘grote’ stap naar bijvoorbeeld de universiteit te maken. JCLN wil die stap verkleinen door in 2019 te starten met loopbaanbegeleiding voor de jongeren uit het examenjaar. In dit project krijgen de jongeren een computercursus voor gevorderden, waarin ruimte is voor het realiseren van het eindwerkstuk ter afronding van het laatste schooljaar en de presentatie daarvan; worden verschillende persoonlijkheids- en intelligentietesten gedaan; bezoeken we universiteiten en bijeenkomsten over studiebeursmogelijkheden en bereiden we de jongeren voor op de toelatingsexamens voor de universiteit. Ook willen we vijf jongeren helpen aan een studiebeurs via onze lokale partners.

Voor dit laatste project zijn we in 2019 fondsen aan het werven. Ook de collecte tijdens de vastentijd in de Nieuwe kerk is hiervoor bestemd.

Wil je meer informatie of heb je vragen stuur dan een mailtje naar Rick Hazenoot Natuurlijk zijn we ook altijd op zoek naar vrijwilligers, bestuursleden en (vaste) donateurs! JCLN blijven volgen? Like dan onze facebookpagina

Wat je ook interessant zou vinden