Stick with the winners – Zin en onzin volgens Jiska Zwaal

Ik las eens een artikel waarin werd beweerd dat de vijf mensen waar je het meest mee omgaat, de meeste invloed op je hebben: ‘De Belangrijke Vijf’. Dat klonk me wel logisch in de oren. Je collega’s of studiegenoten, het gezin waar je in leeft of hebt geleefd, je partner, vrienden, het maakt eigenlijk niet uit: hoe meer je die personen ziet, hoe meer er gebeurt met de manier waarop je tegen dingen aankijkt. Het doet iets met je overtuigingen, je affiniteiten en je persoonlijke waarden en normen. Ook kan er een dynamiek ontstaan die je onbewust behoorlijk kan beïnvloeden.

Ik merkte het kort geleden nog aan mijn dochtertje van vijf. Ze heeft twee vriendjes in de straat waar ze het liefst elke dag mee speelde. Maar na verloop van tijd waren met z’n drietjes in een negatieve dynamiek terechtgekomen die geen van hen goed deed. Na een aantal voorvallen én met de bewering over ‘De Belangrijke Vijf’ in mijn achterhoofd, besloot ik hun contact drastisch te beperken. Daarnaast investeerde ik in extra één op één tijd met haar, en arrangeerde ik meer tijd voor haar in ‘ongecompliceerdere’ vriendschappen. Tja, dat kan gelukkig ook nog vrij eenvoudig met een vijf-jarige, he?

Maar toen ik enige tijd geleden besloot om een aantal belangrijke knopen door te hakken stond ik daarmee ook ineens zelf voor een keus. Welke mensen waren helpend, en welke juist niet? Mijn eerste toevlucht was God, want ik had die beslissingen niet voor niets zo lang uitgesteld: ze waren gewoon heel moeilijk.

Maar in een bijeenkomst die ik kortgeleden bezocht zei iemand ‘Just stick with the winners!’. Toen maakte ik voor mezelf dezelfde keus als die ik voor mijn dochter had gemaakt: voor sommige mensen in mijn leven moest ik mijn hart gaan beschermen. En ook wist ik: ik moet bij de ‘winners’ zijn.

Dus ik opende mijn leven voor nieuwe vrienden: mensen die God trouw volgen, mensen die God voor mij uitkiest. Soms mensen die ik menselijk gezien best wel een beetje moet leren ‘aanvaarden’ ook. Of waar ik op zijn minst mijn best voor moet doen om ze beter te leren kennen. Maar ik wil hen méér zien en horen dan anderen. Ik wil méér van God horen door de Bijbel, geloofsgenoten en door God geïnspireerde boeken, dan van al het nieuws vanuit de wereld om mij heen. En dat, lieve mensen, geeft me het zicht op God wat ik nodig heb om ook zelf een ‘winner’ in mijn strijd te zijn.

Wie zijn jouw ‘Belangrijke Vijf’? Enne… helpen ze je ook om de persoon te worden die God oorspronkelijk in gedachten had, toen Hij jou maakte?

Let’s stick with the winners, and let’s stick with Him!

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Jiska Zwaal

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft maandelijks een blog. Ze is trotse moeder van Yasmin-Nuura van 5.