Dien de Liefde – Zin en onzin volgens Jiska Zwaal

Het leven kan complex zijn. Jezus volgen maakt het er niet altijd simpeler op. Terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is.

Hij probeert ons dit meerdere malen aan het verstand te brengen. Neem het verhaal over Maria en Martha. Martha houdt zich bezig met allemaal nobele dingen, terwijl Maria maar een beetje rondhangt aan Jezus’ voeten. Jezus geeft Maria daar een pluim voor. En dan nog Zijn antwoord op de vraag welk gebod het belangrijkst is: “Gij zult de Here, uw God, liefhebben… en uw naaste als uzelf.” Het laat toch niet veel te raden over wat ertoe doet voor Hem. Stroken onze ambities met die van Hem?

Willen we toestaan dat Hij onze waarden dusdanig ‘stript’ dat alleen de liefde nog overblijft? Waarden zijn als kleding voor ons ego. Geld geven, gastvrijheid, een dienende taak in de kerk, geestelijke gaven, eigenlijk alles kan misbruikt worden om ons ego aan te kleden in plaats van Hem te verhogen. Behalve liefde.

Liefhebben is een dagtaak en maakt alle andere dingen overbodig. Als alle leden van Zijn Lichaam simpelweg degene zouden liefhebben die vóór hen staat, zou Zijn koninkrijk explosief groeien, alle evangelisatiestrategieën ten spijt. Daarmee geef ik gelijk mijn eerste tip weg in het leren liefhebben: Heb degene lief die vóór je staat. Dat begint dus ’s ochtends al wanneer je voor de spiegel staat. Liefde oordeelt NIET. Liefde heeft gewoon lief, in het moment zelf. Het denkt niet aan gisteren of daarstraks, luistert niet naar negativiteit, en weet dat menselijk oordeel niet Gods oordeel is.

Met oordelen richten we zoveel schade aan. “Maar in de Bijbel staat….!!” Ja, dat staat vast in de Bijbel. Maar is het helpend? Is het zorgend? Is het vriendelijk, of enigszins absoluut noodzakelijk om iemands weg naar Gods liefde te blokkeren met oordelen? Nooit, ooit. Oordeel helpt nooit. Waarom zou Jezus anders zoveel moeite gedaan hebben om het oordeel weg te nemen? Waarom proberen we de kracht van Zijn offer keer op keer te verbergen voor onszelf en anderen?

Een tijdlang dacht ik dat veroordelen niet goed was, maar oordelen kon ik niet echt uitwissen. Ik bedoel, ik zie toch wat ik zie? Goed is goed, fout is fout. De liefde bedekt alles. Hiermee sloeg ik een totaal nieuwe weg in. God weigert dus naar fouten te kijken. Maar wat ziet Hij dan wel?? We bestaan toch deels uit goed en deels uit slecht? Nou, het is dus supersimpel. Hij kijkt alleen naar het goede. En voor onze vergissingen heeft Hij ook een antwoord: kijk met mededogen, maar waak ervoor je mededogen in te zetten om je oordelen goed te praten. Hier wordt het alweer ingewikkeld, dus terug naar: Kijk alleen naar het goede. Niks goeds te zien? Vraag God je waarneming te veranderen, en probeer het nog een keer.

Zoals ik al zei: liefhebben is een dagtaak. Maar de moeite van het leren waard hoor! Succes! 😉

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Jiska Zwaal

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft maandelijks een blog. Ze is trotse moeder van Yasmin-Nuura van 5.