Dienst komende zondag

Bij de dienst In de dienst van zondagmorgen staan we stil bij Zorg voor je ziel naar aanleiding van psalm 62: Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding.

We leven in een vluchtige tijd: een snapchat bericht bestaat maar enkele seconden om daarna weer te verdwijnen in het niks. De hoeveelheid informatie die ons in allerlei vorm bereikt is eindeloos en je kunt soms nauwelijks onderscheiden tussen wat zinvol is en wat niet, wat echt is en wat niet.

We leven in een jachtige tijd, waar heel veel instant en hapklaar is. Dat allemaal geeft het leven dynamiek en spanning, maar heeft als keerzijde dat we weinig rust vinden en ons leven oppervlakkig dreigt te worden. Hoewel we ook zo eerlijk moeten zijn, dat dat niet alleen vandaag speelt. David heeft het vast niet voor niets over rust voor zijn ziel.

Dietrich Bonhoeffer preekte op 15 juli 1928 in Barcelona over deze tekst uit psalm 62. Een preek die hij ook zondag in een willekeurige Nederlandse kerk zou kunnen houden, want hij zegt: “Dat woordje ‘ziel’ klinkt zo vreemd temidden van verwarring en het geschreeuw van de stemmen die zichzelf aanprijzen. Het heeft een zo rustige en stillen klank, dat het nauwelijks meer uitkomt boven het razen en woeden in ons innerlijk. Maar het heeft de klank van grote verantwoordelijkheid en ernst: jij, mens, hebt een ziel. Let op dat je die niet verliest, dat je niet op een dag ontwaakt uit het gewoel van het leven – zowel beroepsmatig als privé – en ziet dat je van binnen hol bent geworden, een speelbal van gebeurtenissen, een blad waarmee de wind speelt, en dat uiteindelijk verwaait; dat je geen ziel hebt. Mens, let op je ziel!” Zorg voor je ziel. David roept ons op om daar aandacht aan te geven en na hem volgen nog vele stemmen die hetzelfde roepen. Het is belangrijk je ziel te verzorgen, zodat je niet op een dag wakker worden en tot je schrik ontdekt dat je hol bent geworden. Je bent van harte welkom om mee te zingen en na te denken over de vraag hoe het zit met jouw zorg voor je ziel. Hoe dan ook vrede en alle goeds.

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Lydia Kansen-Brasz (predikant)

Lydia is sinds september 2013 predikant van de Nieuwe Kerk. Speerpunt van haar werk is geestelijke begeleiding van mensen, als groep of individueel. Allerlei vormen en manieren van gebed zijn daarbij erg belangrijk.