Hoe een muziekgroep naar de dienst toeleeft

Eerder die maand…

Over twee weken zijn we weer aan de beurt! Oei, ik ben vergeten om vast een oefenmoment te plannen en de zaal te reserveren – ik hoop dat het nog lukt!

Maandag

De dominee mailt met het thema van de dienst en de bijbeltekst die komende zondag centraal zal staan. Het wordt een bijzondere dienst, het is Pinksteren én belijdenis. Soms zit er een suggestie voor een lied bij, deze keer: Oceans. Als het lukt, heb ik de avond vrij gehouden, om me voor te kunnen bereiden. Na een kort gebed lees ik de bijbeltekst. Deze keer gaat het over Handelingen 2:1-24 en de profetie van Joël. Pinksteren, de komst en het werk van de Geest, de Geest die harten opent en ons ontvankelijk maakt om God te zien, de Heilige Geest die ons aanwakkert voor Jezus… meer dan genoeg om liederen bij uit te kiezen die dat bezingen!

Dinsdag

Onderweg naar m’n werk, in de trein, leg ik de laatste hand aan het voorstel: passen de liederen een beetje bij elkaar? Klaar om het naar Dirk te mailen. Vervolgens maak ik gauw vast een Spotify-luisterlijstje aan, zodat de bandleden vast kunnen luisteren wat we ongeveer gaan doen zondag — en mail het concept ook naar de rest van de muziekgroep. Al gauw komen er appjes voorbij met suggesties, of verzoekjes om iets juist wel of juist niet in het Engels te zingen.

Woensdag

Tussen de bedrijven door heb ik mailcontact met Dirk, om af te stemmen over de liederen. Past het bij de preek? Past het in de sfeer van de dienst? Is de balans Nederlands-Engels goed? Is er een goede verhouding tussen liederen met het orgel en met de muziekgroep? Na wat kleine wijzigingen is die avond de setlist voor zondag definitief.

Ondertussen heb ik in verloren momentjes in de trein, inmiddels de bladmuziek voor zondag compleet. Met een beetje puzzelen sluiten de toonsoorten ook nog eens fijn op elkaar aan. Ze staan netjes in het Dropbox-mapje – zodat de hele groep er toegang toe heeft. Ook weer geregeld!

Vrijdag

In mijn mailbox verschijnt van de liturgiecommissie de eerste versie van de papieren- en beamer-liturgie. We controleren als muziekgroep of ons stukje ervan overeenkomt met wat we van plan waren te gaan spelen. De bandleden luisteren allemaal de playlist alvast een paar keer, en zorgen dat ze op hun gekozen medium de bladmuziek gereed hebben voor de repetitie. Behalve onze zanger… 😉

Zaterdag

Negen uur! Tijd voor de repetitie. Eigenlijk is iedereen op tijd, maar van de zanger krijg ik een appje: printerproblemen, dus een kwartiertje later! Geen probleem – iedereen is inmiddels als vanzelf begonnen aan het vaste ritueel waarbij snoeren, standaards en speakers uit de kast worden getrokken en op de juiste manier met elkaar worden verbonden. Er is er eentje al klaar, dus die zet gauw wat koffie. Een ruim kwartiertje later is iedereen verbonden, staat er koffie klaar en komt de zanger ook binnenlopen.

We beginnen met een opening. Soms lezen we een bijbeltekst die met de dienst te maken heeft, een andere keer staan we stil bij de tekst van één van de liederen. Deze zaterdagmorgen vertelt de gitarist over een les in het geloof die hij die week had geleerd. Heel bemoedigend! We beginnen de oefensessie vervolgens samen in gebed.

Eén voor één gaan we de liederen langs. Dynamiek, ritme, tempo, een andere manier om het akkoord te spelen of de tweede stem te zingen, wie begint het lied en wie draagt bij door vooral dingen weg te laten? Ongeveer 90 minuten later zit de oefensessie erop. Het ging best goed! Ook heel mooi om te zien hoe we steeds meer op elkaar ingespeeld raken en ieder persoonlijk zijn eigen groei doormaakt. Met wat huiswerk in de pocket, gaan we weer ons weegs.

Zondagochtend

Het is 08:28u – de meeste bandleden en de geluidstechnicus staan al bij de poort van de kerk als ik aan kom fietsen met de sleutel. Gauw gaan we naar binnen, leggen wat spullen neer en bidden samen voor de dienst. Na een soundcheck met de geluidsman, nemen we nog één keer de meeste nummers door. En ook niet onbelangrijk: zijn de monitors goed afgesteld? Om 9:45u gaat het orgel spelen, en vullen wij onze waterflesjes, nog even langs het toilet en een enkeling gaat naar de consistorie waar de dienst nogmaals in Gods handen wordt gelegd.

9:59u zitten we netjes klaar op onze stoeltjes, met een portie gezonde zenuwen en veel zin om met elkaar en de gemeente onze Heer te prijzen!

Wat je ook interessant zou vinden