E-mailen met Jezus – Zin en onzin volgens Jiska Zwaal

Heb je dat ook weleens… dat je met bidden niet zo goed uit je woorden komt? Dat je gebeden lijken te verdwijnen in het heelal, of geabsorbeerd worden door de muren… die om je hoofd staan?

Ik heb dat dus wel. Vaak weet ik niet eens meer wat ik nou wel of niet gebeden heb. Best lastig, als je net als ik graag gehoord wilt worden door je Hemelse Vader! Met mensen lijken gesprekken vaak makkelijker. Sommige mensen kunnen me zo goed helpen om to the point te komen. De kern te ontdekken. Ik heb wel vaker tegen God gezegd dat ik dat wel jammer vind. Dat Hij geen gesprekspartner, is zoals een goede vriend dat kan zijn. Maar God heeft me een goed idee gegeven! Zo nu en dan e-mail ik Hem. Jazeker, dat kan. Makkelijk zelfs. Ik schrijf een mail. Ik schrijf datgene erin waarvan ik het belangrijk vind dat Hij ervan weet. Soms zijn het heel praktische vragen. Meer overlegpunten, eigenlijk. Andere keren vertel ik Hem hoe vreselijk rot ik me voel en waar ik mee worstel, en mijn gedachten daarover. Ook wel belangrijk, dat Hij daarvan weet. Soms overdenk ik een heel gebied van mijn leven en deel ik al mijn überfilosofische gedachten. En alle beden en conclusies die daaruit voortkomen.

En weet je wat daar nou zo mooi aan is? Ik kan ALTIJD precies terugkijken wat ik met Hem gedeeld heb, en wat ik gevraagd heb. Ik stuur zo’n mailtje gewoon aan mezelf hoor. Maar ik zou natuurlijk geen gelovige zijn als ik niet zeker wist dat Hij ieder mailtje wat aan Hem geadresseerd is via de onderwerpregel, aandachtig leest. Dit zijn gebeden die ik in geloof bid. Dus ik stuur Hem (meestal) ook geen reminders, als Hij niet “op tijd” op mijn verzoeken reageert. Hij is tenslotte mijn Leidinggevende, hè? En niet het soort Leidinggevende die aandachtspuntjes vergeet. Hij zet ze in Zijn agenda. Hij koppelt er de vervolgactie aan die Hem goeddunkt. En Hij is niet het type die dat ooit vergeet.

Wat is jouw manier om je gebeden concreet en in geloof te bidden?

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft columns op eigen titel.

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Jiska Zwaal

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft maandelijks een blog. Ze is trotse moeder van Yasmin-Nuura van 5.