Een kerngroep voor Nieuwe Kerk Wittevrouwen

Het is 7 oktober 2020. Nog even en er zijn twee Nieuwe Kerken in Utrecht. In Nieuwe Kerk Wilhelminapark is een kerngroep actief aan de slag gegaan als kwartiermakers. Bij de meeste gemeenteleden begint het te dagen dat deze situatie vraagt om zelf een keuze te maken. Bij welke gemeenschap ga je meedoen? Daarvoor organiseert de kerkenraad een avond in de beide kerken.

Tijdens de avond in de Nieuwe Keten ontstaat het idee om ook voor de NK Wittevrouwen een kerngroep in het leven te roepen. Het vertrek van een flinke groep actieve leden naar Wilhelminapark vraagt ook voor de ‘achterblijvers’ een nieuwe start. Daarbij geldt dat er ook een nieuwe coronagolf voor de boeg is het de vraag hoe we elkaar blijven vinden en hoe we dichtbij de Bron blijven.

Verlangen
Een heel aantal maanden later ontstaat er een groep. Een divers gezelschap van mensen die al lang Nieuwe Kerk betrokken zijn en die nog maar net komen kijken. Een klein groepje mensen zonder vooropgezet plan. Maar met het duidelijk verlangen om te ontdekken hoe God wil werken: een nieuw en veelbelovend hoofdstuk in de geschiedenis van onze Nieuwe Kerk. Het startpunt van de avonden is gebed.

Geloofsverhalen
We besluiten onze geloofsverhalen met elkaar te delen. Heel eenvoudig, van achter onze laptops, vertellen we hoe we zijn opgegroeid en waar God voor het eerst in ons leven kwam. Voor sommigen is het geloof er met de paplepel ingegoten, bij anderen kwam het pas veel later en van het ene op het andere moment. Weer iemand anders besloot met angst en beven het geloof tijdelijk vaarwel te zeggen, maar ontdekte dat God nooit loslaat. We ontdekken hoe gemakkelijk dit eigenlijk gaat, met mensen die je nog maar nauwelijks kent. En hoe bemoedigend het is om de verhalen van elkaar te horen. We realiseren ons opnieuw dat God veel groter is dan ons eigen leven en dat we door deze verhalen ook meer van Hem ontdekken.

Biddend onderzoeken
Waar deze kerngroep naartoe gaat, weten we nog niet. We besluiten dat we daar gaandeweg en biddend achter willen komen. Dat is een aanpak die voor een groot aantal van ons wat onwennig is, gewend als we zijn aan plannen maken en duidelijke deadlines. Een eerste stap in vertrouwen. Het traject naar de opstart van de NK Wilhelminapark begon met het gezamenlijk formuleren van het DNA van de Nieuwe Kerk. Dat is een prachtige basis. Maar met het daadwerkelijk vormen van de twee kerken moeten we ons als NK Wittevrouwen hervinden. Het afgelopen coronajaar heeft dat lastig gemaakt. Tijd dus voor nieuwe energie.

Na een eerste aantal ontmoetingen merken we dat een aantal onderwerpen terugkomen in de gesprekken en gebeden.

De kracht van gebed
De hernieuwde toekomst van de Nieuwe Kerk begon jaren daarvoor met een biddende en verwachtende gemeenschap. Ook voor dit nieuwe hoofdstuk is gebed de basis.

Geloofsverhalen delen
Deze bijna-post-coronatijd vraagt om nieuwe manieren om elkaar in contact te komen. We komen elkaar niet meer automatisch tegen en we zijn – ook is er een groep vertrokken naar de Wilhelminakerk – nog steeds heel groot en onoverzichtelijk voor velen. Hoe kunnen we door geloofsverhalen te delen bouwen aan onze gemeenschap en gezamenlijk geloof? We probeerden het alvast uit op Hemelvaartsdag met het NK dauwtrappen. Met een lijstje vragen en een route door de stad gingen 10 groepjes mensen op pad en deelden geloofsverhalen.

Drempel verlagen
Hoewel in onze missie als Nieuwe Kerk staat dat we een gemeenschap van Jezus Christus zijn waar mensen thuiskomen, zijn er veel mensen die dat gevoel van thuis (nog) niet herkennen. Studenten en starters die zo af en toe aanhaken bij de Nieuwe kerk, maar erg twijfelen of ze zich wel willen – of durven – committeren. Mensen die overal zoeken naar zingeving, maar de kerk niet in het vizier hebben. Of mensen die na jaren van structurele afwezigheid weer voorzichtig terugkeren naar de kerk. Hoe toegankelijk we ook denken te zijn, de drempel is vaak hoog.

Vervolg
Kortom, als kerngroep WV willen we een biddende en vernieuwende kracht zijn die bijdraagt aan het realiseren van de missie en het versterken van het DNA van de Nieuwe Kerk. We hebben ideeën over wat daarvoor nodig is en tegelijkertijd zijn we ook nog heel erg op zoek. Bid daarom mee voor de Nieuwe Kerk en voor deze thema’s. En laat je mening horen: wat heb jij nodig om je thuis te voelen bij God en in de Nieuwe Kerk. Laat het ons weten: mail naar of bel Mary-Anne Oolbekkink, 06 – 47 89 03 31.

Wat je ook interessant zou vinden