Geloofsbelevenissen – Zin en onzin volgens Jiska Zwaal

De vraag “Hoe beleef jij je geloof?” is al een vrij directe. Een tikkeltje vriendelijk-uitdagend, zeg maar. Een leuke vraag om te stellen, trouwens.

Maar ik bedacht me dat de vraag “Heb jij nog wat beleefd met God de laatste tijd?” niet zo snel gesteld wordt. Het is natuurlijk een totaal andere vraag. Veel concreter. Maar wel veel leuker om te stellen, leek me. De antwoorden die je krijgt zullen ook veel concreter zijn, toch? Ik hou van concreet. Ik hou van zichtbaar. Waarom al die belevenissen voor onszelf houden, als we daaruit kunnen leren van elkaar over wie God is?

Ik denk aan een ochtend, een paar weken geleden. Ik ging aan tafel zitten. Bijbel, notitieboek en koffie uitgestald voor me, en daar begon ik. Wat bedoeld was als een moment van ontmoeting met God bleek al snel meer op een vergadering te lijken. Ik evalueerde het een en ander, dankte God plichtsgetrouw eerbiedig, en begon alle noden af te werken. Omdat ik nogal een hekel aan vergaderen heb, viel het me gelukkig vrij snel op. Heb ik Jezus al aangekeken?

Ik veegde alle actualiteiten van tafel, sloot mijn ogen, en keek Hem aan. Ik werd verrast door de plotselinge intimiteit die er in dat agenda-loze moment lag. Ik keek Hem aan en Hij mij. Al die punten waarvoor ik aan het bidden was geweest, bleken er helemaal niet zo toe te doen. Gewoon, Hem zien. Hem écht ontmoeten. Ik kreeg een Psalm in mijn hoofd die ik snel opzocht, en die maakte dat Zijn liefde als een warme zomerzon over mij heen scheen. Ik pakte schilderspullen en maakte een schilderijtje van wat ik zag. Een warme zon, ikzelf, bloemen. Bloemen die uitbeelden hoe Zijn goedheid, trouw en liefde realiteit zijn in mijn leven hier op aarde –zichtbaar.

Daarna bundelde ik nog kort de meest noodzakelijke punten in een intiem gebed.
Het schilderijtje staat in mijn woonkamer, als een bewijs van één van mijn recente belevenissen met God. Verwarmend, hoopgevend.

Heb jij nog wat beleefd met God de laatste tijd? Heb jij Jezus nog aangekeken de laatste tijd?     

Misschien kan de vraag ook wel heel ongemakkelijk zijn. Misschien wel potentieel-gevaarlijk, ongewenst of zelfs ongepast. Een beetje zoals vragen of iemand zwanger is. Misschien is het wat gecompliceerder, wat gevoeliger, ingewikkelder. Misschien ervaart de ondervraagde gebed meer als een dichte mist waar hij of zij dient in te stappen om al tastend God te zoeken. En houden we het daarom liever zakelijk. Trouwens, God beleeft toch alles met ons mee wat wij beleven? Dat is ook waar. Maar toch… Die belevenissen met God… Ontmoetingen met Hemzelf die Hij arrangeert. Is dat niet waar we op hopen? Stap dan die mist in, hoop op God, en voel Zijn hand die de jouwe pakt.

Oh, en vergeet niet aan anderen te vertellen wat je beleefd hebt!

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft columns op eigen titel.

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Jiska Zwaal

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft maandelijks een blog. Ze is trotse moeder van Yasmin-Nuura van 5.