De Nieuwe Kerk Utrecht 200e Groene Kerk van Nederland

De Nieuwe Kerk mag zich vanaf nu een Groene Kerk noemen. Met deze aanmelding geeft onze kerk aan meer duurzame stappen te willen zetten. Wilco van Bokhorst, Diaken Wereldwijd, legt uit waarom we een Groene Kerk zijn geworden: “God vraagt ons om de schepping te helen en lief te hebben. Als kerk moeten we daarom voorloper zijn als het gaat om duurzaamheid.”

Met de Groene Kerkenactie willen Kerk in Actie en Tear stimuleren dat kerken duurzamer en groener worden en dat die kerken – van beginner tot duurzame expert – elkaar kunnen vinden en motiveren. Vorig jaar waren er nog 130 geloofsgemeenschappen in Nederland met het label. Inmiddels meldt er iedere week een nieuwe kerk of moskee zich aan.

De actie richt zich op alle kerk- en geloofsgemeenschappen die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Enkele voorbeelden van acties die de kerken opzetten zijn het plaatsen van zonnepanelen en het overstappen naar ledverlichting. Een bijzonder voorbeeld is de protestantse gemeente Hoogland/Amersfoort die naast zonnepanelen ook een eigen groentetuin bijhoudt.

Kerk als voorloper

De Nieuwe Kerk Utrecht heeft al verschillende stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er alleen gebruikgemaakt van biologische schoonmaakmiddelen en fair trade en biologische koffie. Ook organiseert de kerk een maandelijkse wereldwinkel waar je onder meer eerlijke chocola kunt kopen. De opbrengst hiervan gaat naar een organisatie die strijdt tegen kinderarbeid. Daarnaast verkoopt de kerk rond kerst tweedehands spullen en is er tijdens Micha-zondag aandacht voor duurzaamheid. Wilco van Bokhorst: ‘We willen ons gasgebruik nog verder terugbrengen en gebruikers van het kerkgebouw bewust maken van het energieverbruik. Ook willen we meer aandacht besteden aan de duurzame producten in onze maandelijkse wereldwinkel en blijven we duurzame acties organiseren.’

Iets laten is misschien beter

Wilco wil graag dat duurzaamheid onderdeel wordt van ons leven. ‘Hoe we hier met onze spullen en met de aarde omgaan, heeft invloed op andere plekken op de aarde. We willen onszelf de vraag stellen: hoe kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en daar iets mee doen? Geven is daarin enorm belangrijk, maar soms iets laten is misschien zelfs beter. Denk aan voedselverspilling, ons enorm toegenomen energieverbruik, de vele vliegvakanties. Welke eerlijke vragen durven we ons hier zelf over te stellen? En durven we dan ook te kiezen voor wat beter is voor de aarde en elkaar? God heeft ons een opdracht meegegeven om de schepping te helen en lief te hebben. Laten we dat dan ook naar buiten uit dragen en als kerk voorloper zijn als het gaat om duurzaamheid!’

Wat je ook interessant zou vinden