Hemelse Dromen – Zin en onzin volgens Jiska Zwaal

Pasen 2018 was van grote betekenis voor mij. Het begon toen een vriendin mijn dochter en mij uitnodigde om Eerste Paasdag om 7.15 bij haar en haar gezin aan te schuiven voor het ontbijt.

Normaal lig ik op zondagen nog heerlijk te slapen op dat haast middernachtelijke tijdstip, maar zo’n leuke uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan. Zodoende zaten we op Paasmorgen, héél vroeg, aan de enorme- maar toch nog te kleine- ontbijttafel van onze vrienden. Ze had nóg twee vriendinnen uitgenodigd, en samen genoten we van warme broodjes, pancakes, jus d’orange, eieren, en gelukkig ook koffie. Ik keek zo de tafel eens rond en mijn oog viel op mijn vriendin, die duidelijk intens zat te genieten van het geheel. Ik keek naar haar en werd getroffen door het waarom van haar geluk.

Een jaar of twee geleden vierden we namelijk ook het Paasfeest met deze familie. Ze woonden toen nog buiten de stad, wat ver van de kerk af. Het maakte haar rusteloos. Tijdens het diner vertelde ze mij dat ze droomde van een veel groter huis, met veel meer kamers en een veel grotere eettafel en een altijd open voordeur, om veel meer mensen in te kunnen ontvangen. Om tieners in hun huis op te vangen en om het kerkleven niet alleen op zondag te kunnen ervaren, maar elke dag.

Nu, twee jaar later, is deze droom ineens werkelijkheid geworden. Daar zat ze dan. In dat veel grotere huis, met veel meer kamers, in een enorme woonkeuken, met tieners en vriendinnen om zich heen. Het huis staat praktisch nog in de steigers, of de deur staat al wijd open. Zij leeft haar droom. Haar Hemelse Droom. En toen we iets later op de ochtend in de kerk zaten en Pasen vierden, voelde ik me zo gezegend. Ik had Paasochtend niet voor de vijfde keer alleen met mijn dochtertje gevierd. Ik had genoten van vriendschap, liefde, gastvrijheid. Ik had deel gekregen aan de overvloed van genade waar mijn vriendin in leeft met haar gezin.

Toch zijn er ook veel mensen die het moeilijk vinden om hun droom uit te laten komen. Of stil vallen of wegkijken als anderen het leven zo intens verwezenlijken. En daarom bewonder ik het zo als mensen zich de genade niet uit handen laten slaan. Maar leven uit genade, afhankelijkheid en zegen van God, en dit niet voor zichzelf houden maar het delen met een ieder die wil.

Ik heb niet zo’n groot huis et cetera, maar ik heb wél genade. Genade, door Jezus aan mij gegeven aan het kruis. Genade, waardoor ik overvloed aan liefde, bronnen en relaties heb. En dat is mijn Hemelse Droom, om alle bronnen die ik door genade heb gekregen, te openen, en er levend water uit te scheppen voor ieder om mij heen.

Moge God ons zegenen om vrijuit te leven in deze overvloedige genade, en die van harte te delen met onze naasten!

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft columns op eigen titel.

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Jiska Zwaal

Jiska is lid van de Nieuwe Kerk en schrijft maandelijks een blog. Ze is trotse moeder van Yasmin-Nuura van 5.