Kerkdienst 4 oktober | Leven met God

Leven met God doe je niet ‘als vanzelf’ en al helemaal niet nu de gewoonte van kerkgang en ontmoeting in de vertrouwde kring wegvalt. Ik hoor reacties van mensen die genieten van de online kerkdiensten, maar ook mensen die het zwaar vinden om niet alleen de connectie met elkaar, maar zelfs met God wat te zien verwateren. 

Hoe we om moeten gaan met de situatie? Een simpel, pasklaar antwoord is niet voorhanden, wel de focus van de zoektocht naar wat ons te doen staat. Want de kerk zal ook deze storm weer overleven. We zijn namelijk gemeente van Jezus Christus, die trouw blijft aan zijn mensen en zijn kerk dwars door alle stormen en dreiging heen.  

Dat vraagt van ons om zo moedig te zijn dat te doen, waartoe Paulus oproept in Filippenzen 1: 9: bidden om liefde die groeit door inzicht en fijngevoeligheid, want dan leren we onderscheiden waarop het aankomt.  In de dienst zal ik erbij stilstaan dat ik 25 jaar geleden voor het werd eerst bevestigd als predikant. 

De vraag die ik mezelf deze tijd heb gesteld is wat onopgeefbaar en essentieel is gebleken en wat relatief. In de geschiedenis van de kerk kwamen op spannende momenten telkens vergeten noties van het geloof aan de oppervlakte, doordat mensen zich uitstrekten naar de leiding van de Heilige Geest. Wat dat opleverde zagen we in de serie over de geestelijke oefeningen, die ons ook in deze ingewikkelde tijd kunnen inspireren en helpen nieuwe vormen te vinden. 

Helaas zorgt corona deze zondag voor de nodige beperkingen, want er zijn geen gasten uit eerdere gemeenten en zelfs voor nieuwekerkers, die ik er het liefst allemaal bij zou willen hebben, is maar beperkt ruimte. En ook zingen kan, ondanks eerdere plannen, toch niet doorgaan.

Maar we gaan wel luisteren naar de muziek en in stilte meezingen: Lord, I need You ( https://www.youtube.com/watch?v=LuvfMDhTyMA )  

De verkondiging loopt uit op een lied van John Stainer, waar alles mee wordt gezegd:  

All for Jesus, all for Jesus.
This our song shall ever be:
you our only hope, our Savior,
yours the love that sets us free.
All for Jesus: you will give us
strength to serve you hour by hour;
none can move us from your presence
while we trust your grace and power.

All for Jesus–you have loved us,
all for Jesus–you have died,
all for Jesus–you are with us,
all for Jesus crucified.

All for Jesus, all for Jesus,
all our talents and our powers,
all our thoughts and words and actions,
all our passing days and hours.

All for Jesus, all for Jesus.
This the Church’s song shall be
till at last her children gather,
one in him eternally.

Ik hoop natuurlijk dat jij erbij bent, live of online, en wens je hoe dan ook vrede en alle goeds. Lydia

Wat je ook interessant zou vinden