Kerkdienst zondag 5 juli | Heilig leven

Misschien was je er net aan gewend: online kerkdiensten. Je maakt de dienst mee, terwijl je alleen of met je huisgenoten achter een beeldscherm zit. In het begin was het een beetje onwennig, maar zoals onze gewezen nationale wijsgeer Cruijff zei: “elk nadeel heb zijn voordeel.” Met koffie op de bank, in je pyjama nog in bed of keurig aangekleed met zijn allen ‘net echt’, iedereen kon haar/zijn eigen vorm van kerkgang kiezen. 

En dan ineens mag het weer: naar de kerk. Elkaar zien, al is het alleen als je je van tevoren hebt aangemeld en met anderhalve meter afstand, maar toch… de vraag is of het wéér onwennig zal zijn, deze keer om live in de kerk te zijn. Ik ben benieuwd, maar laten we niet vergeten dat er nog steeds mensen thuis de dienst meemaken, zoals ze dat voor corona ook deden: omdat de diensten te veel prikkels geven of omdat ze kwetsbaar zijn vanwege leeftijd of gezondheid.
  
Zondagmorgen zal de dienst gaan over heilig leven. Nee het wordt geen donderpreek, waarin ik iedereen de les ga lezen dat en hoe je dat moet doen. De dienst maakt deel uit van de serie over geestelijk leven en oefenen, waarbij we steeds geïnspireerd werden door het leven van Jezus. Ik weet niet welk beeld heiligheid bij jou oproept: iets strengs of akeligs, want heilige boontjes zijn meestal niet een ideaal om na te streven of iets zo sereen dat het buiten de werkelijkheid staat. Wanneer je kijkt hoe Jezus heiligheid vorm geeft, dan zie je hoe concreet en mooi dat is: zijn leven is zuiver, echt, eerlijk. Mensen durven bij Hem ook echt en eerlijk te zijn, dus inclusief hun sores en zonde. Dat fascineert. We lezen 1 Petrus 1: 13 – 25 en ter voorbereiding kun je alvast een filmpje van The Bible Project bekijken.
Na de dienst is er weer de mogelijkheid om via Zoom koffie te drinken. 
Ik hoop dat je er zondag op de een of andere manier bij bent, hoe dan ook wens ik je vrede en alle goeds.

Lydia

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Lydia Kansen-Brasz (predikant)

Lydia is sinds september 2013 predikant van de Nieuwe Kerk. Speerpunt van haar werk is geestelijke begeleiding van mensen, als groep of individueel. Allerlei vormen en manieren van gebed zijn daarbij erg belangrijk.