Kerkdiensten 28 november | De kracht van kwetsbaarheid

Het valt me steeds weer op hoe alledaags de verhalen in het Oude Testament zijn. We volgen Jakob en leren over (gebrekkige) opvoeding, verweesdheid, onverwachte Godsontmoetingen, zelfverrijking etc. Bijzonder vind ik hoe zulke oude verhalen actueel kunnen worden.

Deze zondag lezen we fragmenten uit Genesis 31. Jakob breekt los uit zijn symbiotische relatie met Laban. Ineens zien we Jakob in het hart. Hij lijkt veranderd, luistert naar zijn vrouwen en durft kwetsbaar te zijn. Na 20 jaar spreekt hij zich uit naar Laban. 
In de preek ga ik vooral daarop in. Hoe heilzaam is het om je uit te spreken. Om eindelijk woorden te geven aan wat je gekwetst heeft, waar je onrecht is aangedaan. Teveel en te vaak hebben we de neiging om de dingen op te kroppen. In de kerk soms met ‘de mantel der liefde’, wat niet altijd liefde is, maar vaak ook angst voor de gevolgen.
Jakob spreekt zich uit en er gebeurt een onverwachte verzoening. Een maaltijd volgt.
De maaltijd, het symbool van gemeenschap, van ‘samen’. We vieren het in het avondmaal. 
Beperkt aanwezig in de kerk, maar verbonden in Christus vanuit onze huizen. Idee om de dienst met andere gemeenteleden te kijken en samen het avondmaal mee te vieren?
Gezegende zondag.

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Dirk de Bree (predikant)

Dirk de Bree is predikant van de Nieuwe Kerk