Kerkdiensten in lockdown

Het is echt behelpen om online kerkdiensten te beleggen. Daar waar we in de eerste lockdown (maart) nog de energie hadden om het nieuwe mee te maken, merk ik dat het voor nogal wat gemeenteleden moeilijker wordt om enthousiast te blijven. Dank voor je vertrouwen, volharding en flexibiliteit al die tijd.

Meedoen in een kerkdienst, je laten raken door God, vraagt voor de meeste mensen meer dan in een live dienst. Ik merk dat voorkeuren van gemeenteleden in een online dienst meer verschillen dan normaal. Korte of langere diensten, korte preek of juist ‘gewoon’, luisterliederen of meezingers, zoveel mogelijk zoals live of juist zeer gecomprimeerd.

Uiteraard kunnen we niet iedereen tevreden stellen. Toch zijn er een aantal trends die we proberen mee te nemen.We proberen de dienst binnen het uur te houden. Regelmatig delen we filmpjes van gemeenteleden om elkaar een beetje te blijven zien. Via zoom is een uitdaging, maar wellicht doen we dat ook nog een keer. De mentimeter creëert gezamenlijkheid, die blijven we ook regelmatig inzetten. We nemen de ruimte om dingen uit te proberen. Na de dienst is er steeds de mogelijkheid om elkaar online te ontmoeten.

Reacties / suggesties zijn welkom!

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Dirk de Bree (predikant)

Dirk de Bree is predikant van de Nieuwe Kerk