Mensen van Jezus: Ahmed

“Jezus is mijn Redder, Hij is mijn herder, Hij is mijn weg, Hij is mijn leven! Ik leg alles in Zijn handen neer. Het komt goed, er is hoop! De vraag ‘Wie is Jezus in mijn leven’ raakte mij diep. Diep door het verleden wat ik met mij mee draag. Dit is moeilijk uit leggen, maar ik schets een klein van mijn levensverhaal.”

“Mijn levensverhaal begint in Soedan, mijn geboorteland. Mijn vader was moslim, mijn moeder was christen. Vanuit de regering werd het Islam opgelegd en dat was leidend. Ik herinner mij nog goed hoe mijn moeder toch vanuit haar geloof haar handen op mijn hoofd legde en voor mij en mijn tweelingzussen bad. ‘God is bij je’ vertelde zij. Maar meer dan dat kon zij niet overdragen. Ik nam destijds ook niet het christelijke geloof aan, dat kwam vele jaren later pas. Ik groeide op in een land vol gevechten vanwege de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan, armoede, verkrachtingen, corruptie en een strenge dictatuur; een hoop ellende wat niet in woorden is te beschrijven.

In Soedan kon ik gelukkig een studie volgen en werd ik uiteindelijk schooldirecteur. Ik streefde naar goed onderwijs en schreef veel brieven naar de regering om meer onderwijsmateriaal te kunnen ontvangen. Helaas was dat niet toegestaan, in Soedan mocht je in die tijd niet tegen de regering ingaan. Daarna is er een hoop gebeurd en moest ik uiteindelijk vluchten.

In 2001 kwam ik als politieke vluchteling aan in Nederland en kwam ik in een asielzoekerscentrum terecht. Ik kon niet terug naar mijn land vanwege de situatie daar. Ik wilde zo graag weer voor de klas staan, maar zo makkelijk ging dat niet. Uiteindelijk ben ik op straat terecht gekomen en heb ik 11 jaar lang door heel Nederland gezworven. Van adres, naar adres, straat naar straat, nachtopvang naar nachtopvang. Och, daar heb ik ook een hoop verdrietige dingen gezien. Ik verkeerde in een zeer slechte emotionele staat, ik kon geen contact krijgen met mijn familie in Soedan. Ik zag het soms echt niet meer zitten. Jezus redde mij, toen wist ik zelf alleen nog niet dat Jezus een grote rol speelde in mijn leven.

In Nederland wist ik een groot netwerk op te bouwen, door de mensen die ik ontmoette en mijn vrijwilligerswerk. Gelukkig ben ik mensen tegengekomen die mij opnieuw in aanraking brachten met het christelijke geloof. Ik heb Jezus leren kennen als mijn Redder. Ik heb geleerd wat echte liefde is. Op 21 maart 2012 koos ik heel bewust om vanaf dat moment Jezus te volgen, ik werd zo diep geraakt door een preek. Een preek over zonde en vergeving. Het daadwerkelijk vergeven kende ik namelijk niet vanuit mijn verleden. 24 juni 2012 heb ik mij dan ook laten dopen. Sinds die tijd ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in het geloof, heb ik een bijbelschool gevolgd en bid ik elke dag. Want God, Jezus, Hij verhoort! Ik heb inmiddels een verblijfsvergunning, ik heb een eigen appartement, ik heb werk en help andere vluchtelingen met integreren. Een mogelijke hereniging met mijn zus en moeder in het vooruitzicht. En het belangrijkste, Jezus als mijn leider en een christelijke gemeente. De Nieuwe Kerk in Utrecht waarmee ik samen met de gemeente het christelijke geloof kan delen.

Dus geef niet op, maar volg Jezus! Ondanks alles in dit leven, is er hoop, is er één die uiteindelijk alles goed maakt.”

// MENSEN VAN JEZUS is elke week een verhaal van iemand uit de Nieuwe Kerk met als vraag: Wie is Jezus voor jou? Geïnspireerd door het supertoffe concept van Humans of New York.

Kom je in de Nieuwe Kerk en heb je ook een verhaal over Jezus in jouw leven? Laat het ons weten, we willen je graag interviewen en een plekje geven in onze rubriek! #mensenvanjezus

Wat je ook interessant zou vinden