Mensen van Jezus: Floris

“Ik weet niet of er iemand is met Wie ik zo blij ben dat ik Hem heb ontmoet, als Jezus. Ik heb een warme en gelovige opvoeding gehad. Ik was zelfs misdienaar en ging een periode lang elke ochtend naar de kerk. Maar ergens ben ik het geloof verloren. Ik ben een andere weg gegaan. Vorig jaar heb Jezus echt leren kennen bij de Alpha-cursus van de Nieuwe Kerk. Natuurlijk had ik weleens gehoord dat je een persoonlijke relatie met Jezus kunt hebben. Maar ik had het nooit eerder zo ervaren.

Gevoel

Je kunt het Nieuwe Testament helemaal uit je hoofd kennen, maar dat betekent nog niet dat je in staat bent Jezus in je leven te laten komen. Bij de Alpha-cursus zag ik dingen, die ik eerder niet kon zien. En ik kon het ook vóélen: iets wat ik eerder alleen met mijn hoofd kon redeneren, kwam nu opeens bij mijn gevoel. Ik hoefde het niet meer logisch te verklaren.

‘Nietsdoen is geen optie’

Hoe mijn leven hierdoor is veranderd? Ik heb meer rust en vertrouwen. Ik kon me ontzettend boos maken om onrecht en kwaad. Maar als je Jezus kent, is er natuurlijk ook vergeving. Daarmee zeg ik niet dat het kwaad er niet meer is – het is alleen niet aan mij. Ik hoef me er niet meer druk om te maken. Tegelijkertijd denk ik dat bij Jezus het kwaad zich alleen maar duidelijker aftekent. Ik zei het laatst nog tegen iemand: ‘Het is wel een heel fel en confronterend licht dat op ons schijnt. Maar het is geen genadeloos licht.’

Ik ben milder geworden, maar ook strenger. Als in: nietsdoen is geen optie. Ik heb een opdracht. Ik mag mijn capaciteiten en talenten aanwenden om het goede te doen: gevangenen bezoeken, de zieken verzorgen, enzovoorts. Heel concreet? Ik ben vrijwilliger geworden bij de Toevlucht, want ik begreep dat daar mensen nodig waren. Ik heb tijd, dus ik kan dat doen. Ik ben minder gaan beredeneren waarom niet. Ik doe het gewoon!”

Wat je ook interessant zou vinden