Mensen van Jezus: GertPaul

“Jezus is de centrale figuur in mijn leven. Ik hou van Hem en ik probeer Hem te volgen. Een concreet voorbeeld? Neem ons uitzendingsproces naar Noorwegen. Zeggen dat je alles voor Jezus overhebt is een mooie eerste stap. Maar om ook écht alles achter je te laten? Ik merk dat ik dat heel lastig vind!

Het afgelopen jaar hield een uitspraak van Jezus me daarom veel bezig: ‘Wie Mij wil volgen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen.’* Wat betekent dat nou? Voor mijn vrouw Ellen en mij was onder andere deze Bijbeltekst een aanleiding om in de richting van zending te denken. God leek ons in deze richting te wijzen.

Regenachtigste stad

Hoe leidt God? Wat zijn mijn eigen gedachten? En in welke richting leidt Hij? Voor mij waren dat de grote vragen in dit proces. Noorwegen was zeker niet het eerste waar we aan dachten. Sterker nog: toen we ons beschikbaar stelden om uitgezonden te worden, kwam er vrij snel een vraag vanuit het Caribisch gebied. Maar in gebed kregen we er steeds geen rust over. Wel hadden we het idee dat God zei: ‘Maak je klaar en je zult zien waarnaartoe.’ Dus droegen we toch ons werk over en begonnen we met fondsenwerving. Het was een mooie les in wachten en vertrouwen.

Uiteindelijk vroeg Navigators – de organisatie waar we voor werken – of we naar Noorwegen wilden gaan. Ellen en ik hadden net daarvoor afgesproken: waar ze ook mee komen, we gaan het in principe doen. Maar dit? Dit hadden we niet zien aankomen! Wij dachten al die tijd aan een niet-westers land, maar Noorwegen is ontzettend welvarend. Het voelt meer als Nederland, maar dan tien jaar verder. Daarnaast leek het klimaat me echt vreselijk daar: we gaan naar de regenachtigste stad van Europa! Het confronteerde me met mezelf: wel zeggen dat ik beschikbaar ben, maar al gaan piepen om regen in een verder goed georganiseerd land. Het was dus flink schakelen. Ik moest mijn beeld over zending bijstellen.

Vijf stoplichten

In hetzelfde weekend waarin we gevraagd werden naar Bergen te gaan, kregen we te horen dat mijn broer na een lang ziekbed zou overlijden. Toen was ik het echt even kwijt. Ik geloof dat God goed is, maar ik zag het niet meer. Daar heb ik erg mee geworsteld. Ik had gedacht dat God op een andere manier zou leiden dan Hij deed.
Geregeld vragen mensen hoe we nu die leiding van God hebben ervaren. Bij Navigators hebben we het wel eens over de ‘methode van de vijf stoplichten’:

  • Gebed: heb je rust en vrede als je ervoor bidt?
  • Bijbel: is het in lijn met hoe God in de Bijbel leidt?
  • Andere christenen: welke raad geven zij?
  • Omstandigheden: gaan er deuren open of dicht
  • En gezond verstand.

Die vijf vragen zijn we simpelweg langsgegaan. Ja, God spreekt in de Bijbel over zending. En ja, toen we terugkwamen uit Bergen, ervaarden we vrede over het idee dat we ernaartoe zouden emigreren. Ook andere mensen zagen een goede match en we konden het met ons verstand goed redeneren. Op den duur werden we steeds enthousiaster. Nu hebben we erg veel zin om te gaan en denken we dat het goed gaat passen.

Vriendjes

Wij maken deze keus, maar de kinderen gaan ook mee. Ja, soms vind ik dat heftig voor ze. Maar het heeft ook iets moois. Ze ervaren al heel vroeg in hun leven dat Jezus volgen soms ook betekent: dingen die je lief zijn, achterlaten. Hoe ze erover praten? Ze zeggen dat ze zin hebben om de bergen te beklimmen. Tegelijkertijd gaan de oudste twee hun vriendjes wel missen. Ze hebben er zin in, en geen zin in.

Nieuwe Kerk

Ik ben heel dankbaar voor de Nieuwe Kerk. Ik ontmoet veel kerkgenoten met een verlangen naar God. Daar geniet ik van. Wel heb ik soms het idee dat er een rem op zit. Ik zou me nog meer thuis voelen bij de Nieuwe Kerk als er meer ruimte zou komen in hoe we God aanbidden. Ik merk nu dat ik me wel eens inhoud. En dat denk ik soms ook om me heen te zien: het verlangen naar God zit onder de oppervlakte. We uiten het niet altijd, we houden het binnen. Maar dat zou deels ook stijl kunnen zijn hoor. Ik houd gewoon van uitbundig!”

*Hele tekst uit Lucas 9: 23, 24:
Tegen allen zei Hij: ‘Wie achter Mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen. Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het behouden.’

Wat je ook interessant zou vinden