Mensen van Jezus: Rebecca

“Een paar weken geleden brachten mijn man Bas en de kinderen bloemen bij oudere leden van de kerk. Ze kwamen erachter dat de oudste bewoner uit onze straat ook lid is. Dat was verrassend leuk te ontdekken. De drempel is nu toch lager om als buren even bij hem langs te gaan, bijvoorbeeld om boodschappen mee te nemen. Al doet hij dat nog liever zelf met de rollator 🙂 Het is mooi om in je eigen stad dienstbaar te kunnen zijn. Ik denk dat we als gemeenschap best een rol zouden kunnen hebben voor mensen die net wat extra aandacht, hulp nodig hebben. 

Vanuit geloof kijken

Als huisarts ontmoet ik mensen die onder de armoedegrens leven. Ik zie zoveel meer dan ik wist dat er bestond in Utrecht. Mensen die niet buiten komen omdat ze bijvoorbeeld geen winterjas hebben. Hoe is het mogelijk. Of iemand die niet slaapt. Dan kom ik op huisbezoek, zie geen tafel of stoelen, slechts drie matrassen in de woonkamer. Wat Jezus in de bijbel zegt: ‘help de weduwen, de armen, de zwakken en de zieken’ komt steeds sterker bij mij binnen. Natuurlijk hoort het bij mijn werk. Maar ik ervaar een diepere laag vanuit mijn geloof. Ik vraag regelmatig wat er naast klachten nog meer in iemands leven speelt. Als je met een open blik naar de ander kijkt dan komt er ruimte en verbinding.

Adventskalender

Ik wil heel bewust naar Kerst toeleven. Dat Jezus is geboren. Voor de kinderen heb ik een Adventskalender gemaakt. Het hangt als een grote slinger in de huiskamer. Elke dag zitten er een paar verzen uit de Bijbel in, iets lekkers, of een opdracht. Bijvoorbeeld een kerstlied samen zingen, iets geven aan een ander. Vorige week lazen we over Maria’s nicht Elisabeth. Dat zij al oud was voordat ze zwanger werd. Met de kinderen hebben we het daar dan over. ‘Wat als oma zwanger zou zijn, zou dat kunnen?’ Dan lachen ze er heel hard om en tegelijk ‘maar ja, als een engel het zegt?’ En een volgende vraag dient zich aan….’hoe ziet een engel er dan uit?’

Keerpunt

Noor, mijn dochter van 9, vraagt wel eens ‘mam is het allemaal wel waar?’ Dan deel ik met haar een ervaring toen ik twintig was. Ik twijfelde over God en zat al een tijdje niet lekker in m’n vel. Op een dag fietste ik over een brug en opeens zag ik een vlinder. De dag ervoor had ik gebeden: ‘Heer laat U zich dan maar zien als U zegt dat U er bent.’ Ik kan het niet goed uitleggen, maar op die brug daar, dat was voor mij een keerpunt. Dit soort momenten doen een beroep op de meer gevoelsmatige kant van het geloof. Diep van binnen wist ik dat het van God kwam. Noor is de eerste van de kinderen die dit vraagt. Ik vind het mooi, die openheid over hoe ze er in staat. Het helpt mijn andere kinderen om ook open te zijn.

Rust in zingeving

Vanuit geloof kun je betekenis geven hier op aarde. God heeft een plan met je. Dat idee alleen al geeft mij rust bij zingevingsvraagstukken. Ook in mijn werk. Mooi vind ik het lied ‘de kracht van uw liefde’ het gedeelte ‘dan kom ik tot rust bij U en als ik aan Uw voeten lig wijken trots en twijfel.’ Dat gaat veel dieper dan andere vormen van ontspanning. Want waar hollen we tegenwoordig wel niet met z’n allen achteraan? Ik gun iedereen de innerlijke rust en uiterlijke vreugde die Jezus geeft bij het omgaan met het leven, ook als het moeilijk is.”

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Kiki

Kiki schrijft mee aan de wekelijkse rubriek 'Mensen van Jezus'.