Mensen van Jezus: Sjoerd

“Als je je identiteit niet zelf formuleert, dan kun je jezelf gaan verliezen. Op LinkedIn post je over je werk; op Facebook deel je je leuke leven. Voor je het weet ‘ben je het leuke gezicht’ in de kroeg of ‘het laatste salesproject’ op je werk. Dat wil ik niet. Voor mij is Jezus met wie ik mijzelf wil identificeren. Dat ik door Hem gewenst, gezien, geliefd ben. Dat gaat ten diepste over vervuld zijn in plaats van vervuld worden.”

“Hoe ik daar invulling aan geef? Veel bidden, dingen opschrijven en teruglezen na verloop van tijd, met Hem praten op de dag. In tijden van verdriet, teleurstelling of wanneer alles voor de wind gaat. Het vertrouwen hebben dat het goed is of dat het goed wordt. Ik krijg er rust van. Het maakt mij vrij van mijn eigen geldingsdrang, van verwachtingen die anderen van mij hebben of die ik van anderen kan hebben. Al blijf ik er gevoelig voor, steeds keer ik weer terug naar Jezus. Vanuit het terugkeren heb ik ook het meest te bieden merk ik. Of ik nu bid samen met collega’s voor de mensen in onze omgeving, een kerstverhaal schrijf op ons kerstdiner, of een collega trouw in de St Janskerk in Gouda.

Het helpt dat ik theologie heb gedaan. Het geeft een soort ‘excuus’ om te spreken over wat je drijft of daar naar te vragen bij de ander. Na het bankwezen werk ik nu als veranderconsultant om organisaties, teams, mensen te helpen verbeteringen te realiseren. Het roept continu reactie op. Frappant vind ik het, dat ik mijn omgeving soms religieuzer ervaar dan ik zelf ben. ‘Jij bent toch gelovig, mag dat dan?’ Dat is een religieuze opvatting van wat ik geloof. Geloven is voor mij een relatie hebben met God. Dat is niet gestold en ‘going concern’, maar dynamisch en continu afstemmen. Naar Hem luisteren wat hij te zeggen heeft vind ik dan ook echt de uitdaging. Soms heb ik het antwoord al zo snel geformuleerd, terwijl ik de vraag nog onvoldoende duidelijk had.

Vrijwilligerswerk doe ik met name binnen onze kerk. Ik ben zo blij met deze omgeving. We denken wel eens na om de stad uit te gaan, maar de kerk dan?… Met mijn vrouw Yolinda geef ik catechese aan tieners uit de kerk. We wilden graag samen iets gaan oppakken. Toen kwam dit op ons pad. Om de week hier bij ons thuis 6 tieners. Wat een feest. We leren er ook veel van. De dingen die hen bezighouden, daarover met elkaar te praten.

Soms heb ik een beeld, of concrete indruk, als ik in gesprek ben met mensen. Dat vind ik spannend. Zeker als ik zo’n beeld niet kan loslaten. Moet ik dat gaan vertellen, of niet? Ik had het eens bij iemand uit mijn werkcontext. Heb daar een maand over gedubd en besloten het te delen. Er volgenden tranen en herkenning bij die persoon, inzicht om stappen te zetten. Voor mij is dat een uitdaging bij het luisteren naar Jezus. Te doen wat God je vraagt te doen. Dan wordt het een avontuur, vanuit overgave en afhankelijkheid te leven.

Jezus leeft en is daarmee voor mij een realiteit elke dag weer. De bijbelverhalen lees ik alsof het vandaag is. Of het nu de steen is die wordt weggerold, of het pad door de zee. God werkt op manieren die je zelf niet bedacht zou hebben, ook vandaag.”

// MENSEN VAN JEZUS is elke week een verhaal van iemand uit de Nieuwe Kerk met als vraag: Wie is Jezus voor jou? Geïnspireerd door het supertoffe concept van Humans of New York.

Kom je in de Nieuwe Kerk en heb je ook een verhaal over Jezus in jouw leven? Laat het ons weten, we willen je graag interviewen en een plekje geven in onze rubriek! #mensenvanjezus

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Kiki

Kiki schrijft mee aan de wekelijkse rubriek 'Mensen van Jezus'.