Retraite – terugblik

We hebben afgelopen weekend een fantastische retraite gehad met 22 Nieuwe Kerkers in Retraite Centrum Klein Sion in Leuvenheim.

Op vrijdagmiddag kreeg een ieder van ons een kamertje toegewezen. Daarna was er koffie en thee en kennismaken met elkaar. Na de maaltijd is een ieder met een stilte-opdracht aan de slag gegaan. Iedereen kreeg een steen waar je je “last” op kon schrijven. Later op de avond konden we deze bij het kruis leggen. Ieder kreeg ook een kaars die we aan konden steken aan de paaskaars, wat symbool stond voor de wens om vervuld te worden met de heilige geest. Elke avond en ochtend hadden we een korte viering met elkaar.

Zaterdag was het prachtig weer en daar is flink van genoten. We hebben gewandeld en kregen daarbij een meditatie-opdracht mee. Vervolgens hebben we in groepen gebeden. Na een heerlijke warme lunch was er flink de tijd voor Bijbelstudie, door mij ingeluid met een meditatief middagdutje. Zondag hebben we een Emmaüs-wandeling gemaakt, waarin we elkaar hebben bevraagd over onze verlangens en teleurstellingen in het leven.

Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed aan een retraite-weekend. Ik was heel benieuwd hoe de overstap van een druk leven naar rust, stilte en het alleen-zijn voor mij zou zijn. Mijn dagelijkse bezigheden maken dat ik maar weinig tijd vrijmaak voor God. Ik loop sneller toch even op te ruimen, te appen, wat chocolade te snoepen en dan zijn de kinderen weer wakker en kan ik stille tijd vergeten.

Dit weekend dus alleen (zonder kinderen!) , rust, goede nachten en veel tijd voor God. Vrijdagavond wilde ik meteen enthousiast proberen om stil te worden en me God richten. Maar juist in het alleen-zijn en de stilte kwamen alle gekke dingen in mijn gedachten voorbij. Stil worden lukte niet. Ik vond het dan ook wel fijn dat er een programma was, dat we konden volgen. Mijn drukte en onrust gingen op de steen en ik heb er geen last meer van gehad gedurende het weekend. Ik heb genoten van de tijd met God. Ik ervoer al snel: ‘Hij is erbij’. In de Bijbelstudie op zaterdagmiddag ging het onder andere over ‘In Christus zijn’.

Ik ben bewust zonder voornemens weer naar huis gegaan. Voornemens vanuit deze ideale setting kunnen in het ‘gewone leven’ al snel weer een last worden. Maar ik hoop iets van de rust en van het ‘In Christus zijn’ vast te houden. Van daaruit hoop ik soms andere keuzes te gaan maken in het drukke dagelijkse leven. Zondagochtend was een ochtend vol met prachtige getuigenissen die we met elkaar konden delen.

Het was absoluut voor vele een bijzonder (aangenaam) weekend. En na zo’n weekend vond ik het dan ook weer heerlijk om thuis te komen bij mijn gezin! Ilse van Heeren

Wat je ook interessant zou vinden