Terugblik – Gemeenteavond

Op donderdag 22 november kwamen we als gemeente bij elkaar om te spreken over homoseksualiteit en hoe we daar in de Nieuwe Kerk mee omgaan. 

Het doel van deze avond was vooral om met elkaar in gesprek te gaan. Om onze verhalen en ervaringen te delen. En ook om stil te staan bij verschillende manieren waarop je vanuit de bijbel kunt aankijken tegen homoseksualiteit en homoseksuele relaties. Want een open gesprek over dit onderwerp – en over andere gevoelige onderwerpen – helpt ons om als gemeente steeds meer een plek te worden waar we elkaar accepteren, een plek van eerlijkheid en vrijheid.

Een paar indrukken uit die gesprekken:

‘Indrukwekkend om persoonlijke verhalen over worstelingen en verdeeldheid te horen’

‘Ik heb vanuit mijn christelijke achtergrond wel een beeld meegekregen over homoseksualiteit, maar heb me daar zelf eigenlijk nooit echt in verdiept’

‘Als we het over homoseksualiteit hebben, moeten we dan ook niet met elkaar in gesprek over andere vragen rond seksualiteit en relaties?’

‘Goed dat er ruimte is voor verschillende opvattingen, maar dat roept ook de vraag op naar wat ons verbindt’

‘Goed om zo met elkaar in gesprek te zijn, moeten we vaker doen!’

We kijken als kerkenraad terug op een mooie avond, waarin we met heel veel mensen open en eerlijk met elkaar in gesprek waren. De sfeer was opbouwend, en we zijn dankbaar dat dat bij zo’n kwetsbaar en gevoelig onderwerp kan. En het geeft ons ook vertrouwen voor het vervolg van de bezinning over dit onderwerp.

We hopen dat het gesprek hierover doorgaat, en dat willen we als kerkenraad graag faciliteren. Wordt dus vervolgd. Als je meer wilt weten, lees dan bijvoorbeeld de preek van Sam Wells (zie de app), of lees eens een boek over dit thema. Bijvoorbeeld ‘Verscheurd’ van Justin Lee (in de consistorie liggen een aantal exemplaren te leen). En ga erover met elkaar in gesprek.

Als je vragen hebt of hierover eens verder wilt praten, neem dan gerust contact op met een van ondergetekenden.

Namens de kerkenraad,

Dirk de Bree, Margriet Freeke, Lydia Kansen, Johan Lotterman, Remco van der Molen, Daan Molenaar

Wat je ook interessant zou vinden