Wat we kunnen leren van kerken in Londen

Sinds kort is in de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) de zogenaamde Gideonsbende actief, die zich bezighoudt met vragen over de toekomst van de kerk en zoekt naar nieuwe en missionaire vormen van kerk zijn.

Onlangs organiseerden zij een inspiratiereis naar Londen. Vanuit de Nieuwe Kerk namen Dirk Jan Rebel en Harmen van der Kolk deel. Zij vertellen over wat ze gezien hebben.

“Met een vertegenwoordiging van maar liefst zeven wijkgemeenten en drie pioniersplekken waren we drie dagen in Londen om inspiratie op te doen bij verschillende geloofsgemeenschappen. Het was intensief, ontroerend en met veel indrukken. Tussen de bezoeken door hebben we veel met elkaar gesproken over hoe we nu kerk zijn en welke dromen we hebben voor onze kerk. We bezochten onder andere de volgende geloofsgemeenschappen:

St. Martin in the Fields, een Anglicaanse kerk in het centrum van Londen. Na een hartelijke ontvangst en deelname aan de kerkdienst, kregen we van een van de voorgangers een uitgebreide uitleg over de activiteiten en de visie op kerkzijn in de stad. Vier C’s bleven hangen, als richtinggevende principes van deze kerk, Congregation, Culture, Compassion en Commerce. Een interessante mix, die ons prikkelde en inspireerde.

Westminster Abbey, waar wij deelnamen aan de Evensong, een hoog-liturgische dienst met zang en orgelspel. Het effect van de immense kathedraal werd ons duidelijk en bezorgde ons kippenvel. De onmetelijke grootheid van God was hier meer dan symbolisch aanwezig.

Moot, een leefgemeenschap in het centrum van Londen. Zij organiseerden een viering rondom een maaltijd, waarbij iedereen wat te eten mee bracht. Verhalen en de maaltijd werden gedeeld.

Holy Trinity Brompton, de bakermat van de bekende Alphacursus, die we ook in de Nieuwe Kerk organiseren. We genoten van de gastvrijheid, eigentijdse lofprijzing en preek en deden de nodige ideeën op voor onze eigen diensten. Na het deelnemen aan de Evensong was het wel even omschakelen, maar beseften we dat zowel het statige in de Westminster als de warme sfeer in Holy Trinity Brompton ons helpen God te ontmoeten. Voor beiden is een plek.

St. Benets, de universiteitskapel van de Queen Mary University of London. De studentenpastor runt hier een kapel, open huiskamer voor studenten en een woongroep. Een eenvoudige visie is tot in perfectie uitgevoerd. Je bent welkom en van waarde. Aandacht voor kleine overwinningen, respect voor iedereen en volledige toewijding aan mensen in nood.

St. Paul Old Ford, in het midden van de armste wijk van Londen, Tower Hamlets. Dit was zonder meer het hoogtepunt van ons bezoek aan Londen. Verbazingwekkend om te zien hoe een kleine groep mensen door de liefde van God zulke grote daden kan doen. Door vasthoudendheid en ongelimiteerd geloof in God en mensen, bij een compleet falende overheid. Zouden we toch allemaal zo kerk mogen zijn! Deze mensen verdienen de Nobelprijs voor de liefde voor de ander omgezet in extreem effectieve support van gehandicapten, basisschoolkinderen en gastvrijheid voor eenzame mensen. Een groot teken van hoop in deze achterbuurt van Londen.

De Nederlandse kerk in Londen, een brok traditie op een bijzondere plek. Een compleet andere wereld dan Tower Hamlets, zo midden in het zakelijk hart van Londen. Deze kerk stelde ons een hele avond de bibliotheek beschikbaar, waar we met elkaar spraken over onze ervaringen en dromen.

De Community of St. Anselm, waar jongeren vanuit de hele wereld en verschillende religies samen 10 maanden zich onderdompelen in een monastieke levenswijze. Een bijzonder initiatief om jonge mensen te vormen voor hun leven.

Het viel ons op dat al deze mooie initiatieven en gemeenschappen een paar dingen gemeen hebben; de liefde voor Jezus, de passie voor mensen en de focus van de gemeenschap op het dienen van de stad of hun wijk. We leerden er veel van en deden nog meer inspiratie op. Met elkaar stelden we maar liefst zeventien dromen op voor de Protestantse Gemeente Utrecht, waarmee we op onze eigen plekken graag aan de slag gaan. Heb jij ook dromen voor hoe we kerk kunnen zijn in onze stad? Spreek ons aan en denk met ons mee hoe we deze dromen werkelijkheid kunnen laten worden!”

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Harmen van Doorn

Harmen was ouderling van de Nieuwe Kerk.