Pasen 2018


Pasen: hét feest van de kerk! In de week voor Pasen gedenken we Jezus’ lijden met verschillende diensten. En op Eerste Paasdag mogen we vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood!

In de Nieuwe Kerk zijn er verschillende diensten tijdens de week voor Pasen, je vindt ze in onderstaand overzicht. Als je op de link klikt van de activiteit krijg je meer informatie over waar en wanneer precies, en kun je het evenement ook in je eigen agenda zetten.

Op zondag 25 maart vieren we Palmpasen. Jezus komt op een ezel de stad binnen en wordt binnengehaald als nieuwe koning. Deze zondag staat in het teken van deze gebeurtenis. De kinderen maken palmpaasstokken. Het wordt een feestelijke dienst.

Maandag 26 maart tot en met woensdag 28 maart zullen er drie vespers zijn in de Nieuwe Kerk. De vespers hebben in de Lijdensweek een ingetogen karakter. Een bijbellezing, gebed en stilte staan centraal. Het thema: Blijven. Hopen.

 

Op de donderdag  29 maart is er een dienst op Witte Donderdag. De donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaaltijd herdacht die Jezus Christus met zijn twaalf discipelen hield. Het is eveneens het moment waarop de instelling van het Heilig Avondmaal door Jezus wordt herdacht. De term Witte Donderdag verwijst naar de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen.

De vrijdag na Witte Donderdag wordt Goede Vrijdag genoemd, ook dan is er een dienst in de Nieuwe Kerk. Op deze dag wordt wereldwijd in kerkdiensten door christenen de lijdensweg en kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. De dienst heeft een ingetogen karakter. Aan het einde van de dienst is er een moment om te bidden bij het kruis of stil te zijn in de kerk.

Op 1 april, Eerste Paasdag, kun je het feest van Jezus’ opstanding al vroeg beginnen! Om 6.15 is er een interkerkelijke Paasjubel op het Domplein. Daarna kun je om 10.00 weer naar de Nieuwe Kerk, waar we een Paasfeest vieren onder leiding van Lydia Kansen.