Kerk in Actie: SAVE India


De diaconie van de Nieuwe Kerk steunt een aantal organisaties voor een periode van drie jaar, en vanaf 2016 hoort ook het werk van de organisatie SAVE India daar bij. Op deze pagina vertellen we je graag meer over het werk van SAVE in India, dat onze kerk op dit moment steunt via Kerk in Actie.

De Indiase directeur Aloysius werd op jonge leeftijd al geraakt door het leed van werkende kinderen en verzette zich daartegen in zijn staat Tamil Nadu in Zuid-India. In 1993 richtte hij de organisatie SAVE op in Tirupur (een stad zo groot als Rotterdam), speciaal om kinderarbeid in de textielindustrie tegen te gaan. SAVE is de afkorting van Social Awareness and Voluntary Education. De organisatie is sindsdien uitgegroeid tot een stevige organisatie.

Kinderarbeid

Zowel werkgevers als werknemers zien werk in de textielindustrie niet als belastend voor kinderen. Het is immers niet zo zwaar als werken in een steenfabriek. De kinderen worden ingezet bij lichter werk voor kleine vingers. Kinderen zijn aantrekkelijk als goedkope arbeidskrachten, die vaak lange uren maken.

Meisjes zijn extra kwetsbaar, omdat ze soms lastig gevallen en misbruikt worden door mannelijke collega’s. Er wordt geen rekening gehouden met hun gezondheid. Als ze ongesteld zijn is er weinig hygiëne. Ze belasten hun ogen te veel, waardoor ze hoofdpijn krijgen. Ze verzwakken door slechte voeding.

De afgelopen twintig jaar is kinderarbeid afgenomen in Tirupur. Er komen veel arbeiders uit arme Indiase staten naar deze grote stad. Veel van deze migranten zijn laag geschoold en missen allerlei vaardigheden. Werkgevers betalen de volwassenen zulke lage lonen dat zij er nauwelijks van rond kunnen komen. Daarom laten ze ook hun kinderen werken.

Onderwijs

SAVE motiveert ouders om hun kinderen niet meer te laten werken en zorgt ervoor dat de inspectie ingrijpt bij de bedrijven. Veel kinderen spreken de lokale taal niet (Tamil) of zijn geen onderwijs gewend. Ze krijgen een jaar lang aangepast onderwijs bij SAVE. Daarna kunnen ze naar het gewone onderwijs en hebben ze later meer kans op beter betaald werk. Zo biedt SAVE deze kinderen een toekomst.

Hoe kun je helpen?

Jouw bijdrage voor dit werk is welkom via een aankoop bij de Fairtrade-tafel van de Nieuwe Kerk. Je vindt de tafel iedere eerste zondag van de maand bij de koffieruimte. Of maak je gift over op NL 89 ABNA 0457 457 457, t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. K00500, thema Kinderen in de Knel.

Kijk voor meer informatie over het werk van SAVE India de website van Kerk in Actie.