Trouwen


Geweldig dat jullie willen trouwen en fijn dat jullie erover nadenken om in de kerk Gods zegen te vragen over jullie huwelijk!

In de Nieuwe Kerk vinden we het huwelijk bijzonder: het is door God ontworpen om elkaar liefde en trouw te beloven voor je hele leven.

De kerkdienst van een huwelijksbevestiging is een heel persoonlijke dienst, waarin jullie leven met God en elkaar centraal staat. Jullie stellen in overleg met de predikant de liturgie van de trouwdienst samen door de muziek en liederen, de Bijbeltekst, trouwbelofte en andere bijzondere elementen te kiezen. Onze predikanten zijn beschikbaar voor trouwdiensten vanuit de Nieuwe Kerk. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Het staat je natuurlijk altijd vrij om een presentje te geven als blijk van dank & waardering aan de predikant en de ouderling van dienst.

Een huwelijk kan onder verantwoordelijkheid van de Nieuwe Kerk plaatsvinden als:
  1. Tenminste één van jullie lid is van de Nieuwe Kerk;
  2. De locatie van de huwelijksdienst gepland is op ongeveer een half uur rijden van de Nieuwe Kerk.
  3. Jullie na de huwelijksdienst nog betrokken blijven bij de Nieuwe Kerk. Dat heeft te maken met onze visie om ‘toekomstgericht’ te denken. Mocht je namelijk van tevoren al weten dat jullie na je huwelijk elders gaan wonen en kerkelijk meeleven, dan is ons (dringende) advies om de huwelijksdienst in de gemeente te vieren, waar je daarna bij betrokken zult zijn.

De verantwoordelijkheid van de Nieuwe Kerk voor getrouwde stellen houdt niet op bij de trouwdag. Eens per jaar organiseren we een Marriage Course. Het is een investering in je relatie en brengt je op een ontspannen manier (nog) dichter bij elkaar. Met deze cursus krijg je meer inzicht in jezelf, je partner en jullie relatie met elkaar en met God.

Ook als je homoseksueel bent kun je vanuit de Nieuwe Kerk een zegen over je relatie vragen in een kerkdienst. Zie hier voor meer informatie.

Meer informatie

Zorg in elk geval dat je op tijd contact opneemt met ouderling relaties om te weten wat je te wachten staat en om je goed voor te kunnen bereiden.

Lees meer over de praktische zaken rondom trouwen in de Nieuwe Kerk.

Lees meer over de muziek tijdens de trouwdienst in de Nieuwe Kerk.

Stuur voor vragen een mail naar de ouderling Relaties of naar het pastoraat.