Een groeiende gemeente

De Nieuwe Kerk groeit nog altijd hard. Dat is bijzonder, ook omdat onze gemeente tijden heeft gekend waarin deze groei bijna ondenkbaar was. In die tijd is er – vanuit vertrouwen in God – veel gebeden voor de gemeente.

God heeft ons sindsdien ontzettend gezegend. We vinden het bijzonder dat zoveel mensen in onze gemeente een plek vinden waar ze God kunnen ontmoeten. Tegelijkertijd brengt deze groei ook uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee.

Ongeveer vijf jaar geleden zijn we in een pelgrimstocht met elkaar opzoek gegaan naar antwoorden op de vraag hoe om te gaan met de groei die God aan onze gemeente geeft. We hebben met elkaar gebeden en verschillende opties verkend. Dat heeft geleid tot onze groeivisie, die ook een plek heeft gekregen in het beleidsplan. De groeivisie en het beleidsplan kun je teruglezen via deze links: groeivisie en het beleidsplan. Het uitgangspunt van de groeivisie is dat we ons geroepen weten tot groei door vermenigvuldiging. We geloven dat als we op meerdere plekken in de stad nieuwe vierplekken starten, we op meer plekken in de stad van betekenis kunnen zijn voor de omgeving.   

Vier jaar geleden hebben we concreet handen en voeten gegeven aan deze visie door te starten met de nieuwe locatie aan het Wilhelminapark. De afgelopen jaren heeft de groei zich beide locaties – in de NK Wittevrouwen én in de NK Wilhelminapark – onverminderd doorgezet. In Wittevrouwen heeft dit tot het gevolg dat de kerkdienst weer regelmatig helemaal vol zit. Onderdeel van het beleidsplan is om, wanneer de groei daar aanleiding toe geeft, naar een derde locatie uit te gaan zien. Met het oog daarop zijn we vorig jaar als eerste stap gestart met het werven van een derde predikant. We zijn nu op een punt gekomen waarop we een volgende stap willen nemen, omdat het niet wenselijk is dat de dienst in de NK Wittevrouwen zo vol is dat mensen geen plek hebben. Bovendien horen we in toenemende mate geluiden van leden die bij bepaalde diensten in Wittevrouwen niet naar de diensten komen omdat het te vol is of structureel minder komen omdat ze zich niet prettig voelen bij de drukte. 

We willen deze vervolgstappen echter wel zorgvuldig zetten. Het starten van de nieuwe locatie NK Wilhelminapark, had destijds namelijk een behoorlijke impact. Aan de ene kant gaf het enorm veel energie voor de mensen die over gingen naar de NK Wilhelminapark om iets nieuws te mogen starten, hoewel dit midden in de coronatijd ook uitdagend was. Aan de andere kant leidde het opzetten van de nieuwe locatie er ook toe dat mensen die elkaar voorheen elke zondag zagen, elkaar niet of veel minder gingen zien. Met name op de locatie NK Wittevrouwen hebben gemeenteleden ook ervaren dat ze door het vertrek van  vertrouwde en dragende gemeenteleden en de aanwas van nieuwe leden minder vertrouwde gezichten zagen.   

Nu we op het punt staan om ons te gaan richten op een eventuele derde locatie, vinden we het daarom als kerkenraad wijs en verstandig om ook met elkaar terug te blikken op de start van de NK Wilhelminapark. Op de weg verder zullen we wijsheid en gebed nodig hebben. We willen dan ook samen in gebed weer op zoek naar wat God van ons als gemeente vraagt en waar hij ons roept. Daarom gaan we de volgende stappen zetten: 

  • We willen graag met gemeenteleden in gesprek over hoe de uitbreiding naar locatie Wilhelminapark is ervaren, zowel met gemeenteleden die over zijn gegaan als met gemeenteleden die in locatie Wittevrouwen zijn gebleven. Om zo te leren van wat er toen goed is gegaan en wat juist niet. Waar zijn jullie tegen aan gelopen? Welke zorgen waren er vooraf en wat was juist niet voorzien? Op 20 maart om 20.00 uur in de tuinzaal van NK Wittevrouwen willen we met elkaar terugblikken. Wil je aansluiten bij die avond om jouw beelden en ervaringen hierover te delen, mail dan naar: werkgroepgroei@nk-utrecht.nl
  • Daarnaast willen we in lijn met de groeivisie uitvoering geven aan de vervolgstappen. De organisatie daarvan vergt veel werk en denkkracht. We vinden het belangrijk om daar een bredere afspiegeling van de gemeente bij te betrekken. Vind jij het interessant om mee te bidden, werken, praten en denken over vervolgstappen om uitvoering te geven aan de groeivisie en daarmee de genoemde groeiuitdagingen tegemoet te komen? Mail dan naar: werkgroepgroei@nk-utrecht.nl

De Kerkenraad

Wat je ook interessant zou vinden