Blog: Talentgesprekken in de kerk

‘Welk talent heb je?’ De tieners die tegenover me zitten kijken me wat glazig aan nadat ik ze deze vraag stel. Ik ken ze allemaal van gezicht maar echt met ze praten heb ik nog niet eerder gedaan. Pubers. Die vinden mij vast oud (ben ik ook), slecht gekleed (ik doe mijn best) en kinderachtig (want ik ben niet voor niks kinderwerker)

Pubers. Die kunnen bijten, toch?! Ik zet deze – voornamelijk mijn eigen? – gedachten opzij. Ik ben hier met een missie; wil ze beter leren kennen, weten wat ze bezig houdt. Ik wil op zoek naar hun talenten. Want dat vergroot hun zelfkennis en daarmee hun zelfvertrouwen, bouwt veerkracht op voor hun leven en het helpt ook om te ontdekken waar ze kunnen meedoen in de gemeente.

Dus daarom de vraag: ‘Welk talent heb je?’ Er wordt wat gemompeld, blikken kruisen elkaar. ‘Euh ik ben wel goed in drummen’ Maar verder blijft het stil. Erg stil. Oh no, verkeerde vraag! Andere vraag dan:

‘Waar word je blij van?’ Tot mijn grote opluchting zie ik ogen die gaan glimmen en worden glimlachjes uitgewisseld. ‘Gamen, slapen, hangen met vrienden’ (Ja, het is duidelijk bij welke leeftijdsgroep ik aangeschoven ben). Deze vraag is een stuk makkelijker! Wat tof! Ze gaan aan de slag door alles op te schrijven en dat is veel meer dan de standaard dingen. In 5 minuten tijd worden A4’tjes vol geschreven met dingen waar ze blij van worden, waar ze naar uitkijken, waar ze het gevoel hebben dat de tijd vliegt…. En dan vliegt de tijd ook!

Wat heeft onze God deze geweldige pubers gezegend met dingen waar ze blij van worden! En met die leuke dingen in ons achterhoofd gaan we op zoek naar de achterliggende talenten. Word je blij van gamen omdat je dan met vrienden optrekt? Dan herken je jezelf misschien wel in het talent ‘groepsdier’ Of word je blij van gamen omdat je wilt winnen? Dan ben jij misschien wel een ‘zichtbare presteerder’?!

Er liggen 39 talentenkaarten op tafel om uit te kiezen. We hebben het er met elkaar over, bevestigen elkaar, zoeken met elkaar welke het beste bij wie past en schrijven ze op om nooit te vergeten! Benieuwd naar de talenten van ‘onze’ tieners? Ik nodig je uit om ze deze vraag eens te stellen: Waar word jij blij van? Misschien is er dan een klik, een overeenkomst of nieuwsgierigheid.

Stel de vraag maar. Ze bijten niet. Echt niet.

Corina is Kerkelijk werker / Kinderwerker in de gemeente. Zij is kindertalentfluisteraar(.com) en voert talentgesprekken met kinderen en tieners uit de gemeente. Individueel, samen of in groepsverband. Op aanvraag of haar eigen initiatief. Door te weten wat hun talenten zijn, bouw je aan veerkracht en zelfvertrouwen van de kinderen en ontdekken ze wat God hun gegeven heeft. Een laagdrempelige ingang voor kinder-en tienerpastoraat! Meer weten?

Wat je ook interessant zou vinden