NIEUWSBERICHT: De Wittenberg bestaat 50 jaar!


De Wittenberg in Zeist bestaat 50 jaar. De missie om jongeren toe te rusten om als christen in de wereld te staan is nog altijd dezelfde. Deze mijlpaal wordt gevierd met een speciale jubileumdag op zaterdag 14 mei. Het thema is ‘Peper & zout’. Het belooft een inspirerende dag te worden met prikkelende presentaties, een interactieve dankdienst en ruimte voor ontmoeting.

Op 14 mei zijn er zowel ‘s ochtends als ‘s middags TED-talks. In totaal zes sprekers geven onder de titel ‘Peper’ elk in maximaal 10 minuten een inspirerende en prikkelende presentatie over een belangrijk jongerenthema. Onder de sprekers zijn Robert Doornenbal, Dirk de Bree en Rokus Maasland van de christelijke band ‘The Bowery’. Vervolgens gaan ze in gesprek met hun publiek onder leiding van een sidekick. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben hun eigen programma (mét springkussen!).

Interactieve dankdienst
Om 13.30 uur vindt er een interactieve dankdienst plaats in de Nieuwe Kerk in Zeist met het thema ‘Zout’. De dienst wordt geleid door ds. Niek Tramper. Daarin is veel ruimte voor dankgebed en muziek. Oud-docenten en docenten delen hun ervaringen.

Beeldpresentatie 50 jaar Wittenberg

Daarna is er ruimte voor ontmoeting en zijn er verschillende eettentjes. Er is een boekenhoek en bij de merchandising-stand zijn leuke spullen te koop. Met de beeldpresentatie van ‘50 jaar Wittenberg’ zullen ongetwijfeld veel herinneringen worden opgehaald. Voor wie wil, is er een rondleiding door het gebouw. Ook wordt er een lego-miniatuur van de Wittenberg tentoongesteld.

Hoe de Wittenberg begon
De Wittenberg begon in 1972 als Stichting Reformatorische Bijbelschool. De Nederlands Gereformeerde Kerk was net ontstaan en zocht opleidingsmogelijkheden voor kerkelijk kader. In diezelfde tijd sloot de kerk steeds minder aan bij de samenleving. Met name jongeren haakten af. Het was de tijd van de hippies en studentenopstanden en gezag werd overboord gezet. Een Bijbelschool zou jonge mensen toe kunnen rusten om als christen in de wereld te staan. Vanuit deze missie hebben inmiddels honderden jongeren een bijbelopleiding bij de Wittenberg gevolgd. Velen van hen zijn actief in hun kerk of bij een christelijk organisatie in binnen- of buitenland.

De Wittenberg nu

De missie om christelijke jongeren toe te rusten is nog altijd dezelfde. De Wittenberg biedt tussenjaar Inside-out aan voor jongeren van 17 tot 25 jaar. Er wonen 100 jonge mensen en een paar gezinnen in het gebouw in Zeist die met elkaar een leefgemeenschap vormen. Samen bieden ze een gastvrije plek voor retraitegasten, die rust, stilte en bezinning zoeken. Opgeven jubileumdag Iedereen die zich verbonden voelt met de Wittenberg of geïnteresseerd is, is van harte welkom op 14 mei. Opgeven is noodzakelijk. Dat kan via de speciale jubileumpagina.

Wat je ook interessant zou vinden