Mensen van Jezus: Ko

“De afgelopen jaren heb ik veel geleerd wie ik ben, ook als militair. Ik leef nu een leven dat ooit ver weg leek. God heeft door alles heen enkele trekken van mij (ongeduld, trots, prestatiegericht) verzacht. Dat mag ook wel nu ik getrouwd ben en vader ga worden 🙂 Volgens mij gaat het er om je aandacht op Jezus te richten, in plaats van jezelf. Dan wordt je ‘een hele bak aan liefde’ getoond. Als Jezus bij mij aan tafel zou zitten, dan spreek ik vooral uit mijn dankbaarheid. 

God dichtbij

Mijn geloofsleven is best turbulent geweest. Ik heb God in dat proces veel verdriet gedaan. Uit boosheid en frustratie. Maar Hij heeft nooit losgelaten. God is voor mij een zeker weten geworden. Een onmetelijk diepe liefde die Zich op verschillende manieren aan mensen openbaart. Als Vader, Zoon en Geest. 

Tijdens een reis in Thailand heb ik dat sterk ervaren. Terwijl ik met mijn voeten in een bak met visjes zat, raakte ik in gesprek met een oudere Amerikaan. Hij was ook veteraan, gescheiden en Christen. Eerst ging het over de visjes, daarna defensie, mijn leven, en geloof. We hebben uren gesproken en gebeden. Hij stimuleerde mij God te blijven zoeken en belangeloos te bidden voor de situatie waar ik toen in zat. Op een gegeven moment kon ik niet anders dan te vragen of hij soms een engel was. Dit werd aangewakkerd omdat ik een boek aan het lezen was dat parallel liep aan mijn leven. Er kwamen engelen in voor. Wie hij ook was, God kwam heel dichtbij op dat moment. Het heeft veel indruk op mij gemaakt.

Van Schotse hooglanden naar de Filipijnen

Vormend voor mij was een ‘karakterweekend’ met een groep christelijk mannen in de Schotse hooglanden. Prachtige omgeving, geen afleiding van thuis, geen telefoon of internet. Sprekers op de route, grensverleggende sportieve uitdagingen, bidden, bijbelmeditatie. Een tegenhanger ten opzichte van mijn werk bij defensie waar ik militairen train. Het heeft mij geholpen mijn energie beter te verdelen en verantwoordelijkheid te nemen voor je gezin en daarbuiten. 

Mede hierdoor heb ik een Muskatlon gelopen voor Compassion op de Filipijnen. Het streven is om minstens 10.000 euro’s op te halen met klussen her en der. Met dit bedrag help je in één keer tien kinderen, die in de slechtste omstandigheden leven, voor drie jaar aan levensonderhoud. Ik vond het mooi en heftig tegelijk om iets te doen voor kinderen die het zo hard nodig hebben. Heb projecten daar gezien van diepe armoede. Het maakt je nederig.

In balans

Vorig jaar ben ik getrouwd met Froukje. Wat is het mooi samen God en het geloofsleven te mogen delen. Met elkaar optrekken, samen te bidden ook. We verwachten een kindje en hebben recent ons droomhuis kunnen kopen. We komen allebei uit warme gezinnen. Mijn ouders namen mensen een tijdje in huis die het nodig hadden, bij Froukje was het vaak zoete inval. Met dit in ons achterhoofd hopen we iets te kunnen betekenen voor mensen die het minder hebben. Maar eerst vader worden, dat is voor nu al avontuurlijk genoeg.”

Wat je ook interessant zou vinden

Gepubliceerd door

Kiki

Kiki schrijft mee aan de wekelijkse rubriek 'Mensen van Jezus'.